Ga naar de inhoud
Economie

Oogst aardappels, uien en suikerbieten dreigt fors tegen te vallen

De aardappeloogst. Beeld © ANP

Akkerbouwers gaan een sombere kerst tegemoet. De oogst die ze dit jaar van het land halen is waarschijnlijk een stuk schraler dan die van vorig jaar door de grote droogte deze zomer.

"Het was zes weken heel droog en gewassen die toen nog moesten groeien, daar is de oogst echt minder", vertelt Cor Pierik, landbouweconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral bedrijven die niet mochten sproeien zullen fors minder kunnen oogsten.

Dat betekent dat er flinke verschillen zijn tussen regio's. "In zuidelijke provincies mocht niet beregend worden, in de Flevopolder bijvoorbeeld wel. Daar is de pijn wat minder", legt Pierik uit. "Maar ook daar zijn kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor brandstof voor beregeningsinstallaties."

Oogst dramatisch lager

Dit jaar wordt er waarschijnlijk 3,1 miljoen ton (3,1 miljard kilo) aardappels geoogst, dat is 23 procent minder dan vorig jaar,  verwacht het CBS op basis van cijfers van onderzoeksbureau Delphy. Voor uien en suikerbieten wordt het ook een slechte oogst: daar daalt de oogst waarschijnlijk met respectievelijk 44 en 13 procent.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat en dat de uiteindelijke oogst hoger of lager kan uitvallen. Een definitief cijfer is nog niet te geven, omdat een deel van de aardappels en bieten nog geoogst moet worden, zegt Pierik.

Grassen
Lees ook
Grassen en bloemen: boeren en kwekers profiteren van nazomer

Ook winnaars

Uit een eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek al dat de droogte grote gevolgen heeft voor boeren en tuinbouwers. Diegenen die nog wel konden oogsten profiteerden juist van de gestegen prijzen voor groente en fruit.

Het warme weer had ook voordelen. De opbrengst per hectare van de graansoorten als tarwe, gerst, rogge en haver steeg, blijkt uit cijfers van het CBS. Vanwege het warme weer droogde graan sneller en kon er dus eerder geoogst worden waardoor de kans op een mislukte oogst daalde. 

Het CBS publiceert de oogstramingen vandaag omdat die voor december aangeleverd moeten worden bij de collega's van Eurostat. De ramingen zijn nu al wel van belang, want op basis daarvan kan een inschatting gemaakt worden van hoe de prijzen landbouwproducten zich per land zullen ontwikkelen, legt Pierik uit.

Kleinere chips

Of de mindere oogst meteen gevolgen heeft voor de consument hangt af van het product. Chipsmaker Lay's waarschuwde eerder wel dat chips kleiner zouden uitvallen door de droogte.

De suikerprijs zal door de mindere oogst niet stijgen (of verder dalen) omdat er nog grote voorraden zijn, zei Ruud Schers, analist van Rabobank voor de suikersector, eerder tegen RTL Z. Dat komt omdat boeren sinds vorig jaar zo veel suikerbieten mogen telen als ze willen

Frederieke Hegger legt uit waarom boeren het hardst worden geraakt door langdurige hitte:

02:45