Ga naar de inhoud
Economie

Snel: belastingvoordeel elektrisch rijden op termijn onhoudbaar

Verlekkeren aan elektrisch op de autobeurs. Beeld © ANP

Elektrisch rijden stimuleren gaat de schatkist op termijn veel geld kosten. Zeker als er miljoenen van die wagens moeten gaan rondrijden in ons land. "Fiscaal stimuleren is dan niet meer vol te houden", zegt staatssecretaris Menno Snel van Financiën in gesprek met RTL Z.

"Die subsidiëring moeten we gaan afbouwen", zegt hij. Bovendien zal het stimuleren van elektrisch rijden op een gegeven moment niet meer nodig zijn, aldus de staatssecretaris. 

Het kabinet wil dat auto's in 2030 minder CO2 uitstoten. Onderdeel van de plannen is een snelle toename van het aantal volledig elektrische auto's. Daarvan moeten de komende 11 jaar bijna 2 miljoen worden verkocht, zeiden ingewijden eerder tegen RTL Z. 

Twijfel
Lees ook:
Twijfel over ambitieuze plannen elektrisch rijden: 'Onhaalbaar en onbetaalbaar'

Schatkist loopt geld mis

Die ambitieuze plannen hebben wel een nadeel: de schatkist loopt geld mis. Eigenaren van volledig elektrische auto's betalen nu namelijk geen aanschafbelasting (BPM) en rijders geen motorrijtuigenbelasting (MRB), accijnzen op brandstof en een relatief lage bijtelling. 

De overheid zou dan iets moeten veranderen aan het systeem van autobelastingen. "We kijken nu naar een nieuwe grondslag hiervoor zodat we belastinginkomsten op pijl kunnen houden", aldus de staatssecretaris.

Inkomsten uit vliegbelasting

Daarbij hoeft het niet per se om inkomsten uit de auto te gaan, zegt Snel. "Het kan ook vervoer in het algemeen zijn, denk aan de plannen voor een vliegbelasting."   

Ook rekeningrijden wordt door verschillende partijen als optie genoemd. "Alleen is dat nu niet de discussie. We willen eerst komen naar volledig elektrisch rijden in 2030. We zitten nu nog aan het begin en staan open voor alle oplossingen."

Kijk hier het volledige gesprek met de staatssecretaris terug: