Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Maleisië veilt 'corrupt' Nederlands superjacht

29 oktober 2018 16:15 Aangepast: 29 oktober 2018 16:49
Het jacht ligt voor anker bij de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Beeld © Getty

Een van de allergrootste superjachten ooit gebouwd in Nederland gaat misschien wel voor een schijntje van de hand. Het 91,5 meter lange Equanimity wordt deze maand geveild door de Maleisische overheid. Het jacht was ooit van een Maleisische zakenman, die het stiekem kocht met overheidsgeld. Het land hoopt met de verkoop iets van dat geld terug te zien.

Het was een corruptieschandaal waar menig witteboordencrimineel zijn vingers bij aflikt. Miljarden dollars werden door hooggeplaatste zakenlui en politici uit een Maleisisch staatsfonds gehaald. Zelfs de toenmalige Maleisische premier zat vuistdiep in dit schandaal en verrijkte zichzelf met miljoenen.

Alblasserdam

Het in Nederland gebouwde superjacht Equanimity werd het symbool van dit corruptieschandaal. Het was de Maleisische zakenman Jho Low die in 2014 met gestolen geld het jacht kocht voor 250 miljoen dollar bij Oceanco in Alblasserdam.

Het jacht werd bij Bali aan de ketting gelegd door de Indonesisch autoriteiten. Die hebben het schip later overdragen aan Maleisië, waar het in augustus dit jaar aankwam.

Wat kost 'ie?

Denk je nu: een leuk superjacht kopen voor een mooi prijsje? Dan kom je bedrogen uit, want alleen meebieden kost je al een miljoen dollar aan borg. Wat zo’n tweedehandsje nu moet opleveren? Ergens tussen de 180 en 200 miljoen dollar, schat Stijn Tetteroo. Hij is hoofdredacteur van het magazine Nautique en schrijft veel over superjachten.

Dat er zo'n smet kleeft aan de Equanimity doet weinig met de waarde. De superjachtenwereld is vaak al een louche wereld. "Kopers deinzen niet terug voor dit verhaal", legt hij uit. Het verschil van 50 tot 70 miljoen met de nieuwwaarde zit hem vooral in de afschrijvingen die zijn gedaan. "Maar het is een goed onderhouden superjacht."

Oceanco houdt zich stil

Of de Maleisische overheid contact heeft opgenomen met Oceanco, bijvoorbeeld met vragen over de huidige waarde of het onderhoud, is niet bekend. De scheepswerf wil helemaal niets zeggen over het corruptieschandaal, waar 'hun' jacht bij betrokken is.

De veiling, die wordt georganiseerd door jachtenverkoper Burgess Yachts in Londen, sluit op 28 november.

Miniatuurvoorbeeld
Superjachten

Hollands trots in Monaco: dit is onze superjachtindustrie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore