Economie

Brussel voert strijd tegen belastingontwijking op met nieuwe voorstellen

20 juni 2017 17:06 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Eurocommissaris Pierre Moscovici presenteert morgen de voorstellen. Beeld © ANP

De Europese Commissie wil een meldplicht voor belastingadviseurs als zij constructies via het buitenland opzetten voor klanten.

De meldplicht zou concreet inhouden dat adviseurs buitenlandconstructies moeten melden bij de fiscus van hun eigen land, binnen vijf dagen. Die informatie komt vervolgens terecht in een centrale databank waar de belastingdiensten van de lidstaten bij kunnen.

Dat staat in voorstellen van eurocommissaris Pierre Moscovici (belastingen) die hij morgen presenteert. Dat een meldplicht deel uitmaakt van die plannen bevestigt de Commissie aan RTL Z.

Beroepsgeheim

De plicht zou gaan gelden voor alle tussenpersonen, zoals accountants, advocaten, consulenten en bankiers. Mocht de nieuw in te voeren wet botsen met het beroepsgeheim, dan geldt dat de meldplicht verschuift naar de belastingplichtige. Dit zal ook het geval zijn wanneer de tussenpersoon niet gevestigd is in de EU.

Het onderwerp belastingontwijking staat hoog op de agenda sinds de Panama Papers, documenten die vorig jaar werden onthuld door journalisten en grootschalige belastingontwijking blootlegden. In Nederland ondervroeg eerder deze maand een parlementaire ondervragingscommissie diverse adviseurs over belastingontwijking.

Juncker eerder onder vuur

Ook in Brussel werden vorige maand de messen geslepen. Daar moest Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich verweren tegenover Europarlementariërs tijdens een hoorzitting over de Panama Papers.

Juncker zou in zijn vorige functie als Luxemburgse premier te veel ruimte hebben geboden voor belastingontwijking. Hij verweerde zich toen door naar accountants te wijzen als schuldigen; zij zouden steeds proberen de regels te omzeilen. Dat terwijl in Nederland juist de consensus lijkt te zijn dat de wetgever - de politiek - te weinig alert is geweest. 

Meldplicht in 2019?

Dat De Commissie de strijd tegen belastingontwijking wil opvoeren blijkt uit de voorstellen die naar verluidt morgen worden gepresenteerd. Elke afzonderlijke lidstaat moet daar vervolgens mee instemmen, er is unanieme steun nodig voor het voorstel.

De meldplicht zou dan in 2019 moeten starten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van