Economie

Defensie ontziet bedrijven die miljoenenschade schepen deels veroorzaakten

27 oktober 2018 12:26 Aangepast: 30 oktober 2018 08:23
Het Zr. Ms. Groningen vertrekt uit Den Helder voor een antidrugsoperaties in het Caribisch Gebied in 2016. Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie laat twee bedrijven wegkomen voor hun aandeel in het veroorzaken van een schade van minstens vier miljoen euro. Het gaat om de reparatie van kapotte blusinstallaties aan boord van de vier patrouilleboten van de marine, die pas een paar jaar in gebruik zijn.

Omdat de blusinstallaties niet goed werkten, kregen de schepen eind november vorig jaar een vaarverbod, dat pas halverwege deze maand weer is opgeheven. De zogeheten ocean-going patrolschepen zijn bedoeld voor de bewaking van de kust en worden onder meer ingezet voor antipiraterij- en antiterreurmissies

De schepen werden in 2007 besteld en kosten uiteindelijk samen 529,6 miljoen euro, meldde het ministerie in 2012, toen het eerste schip werd geleverd.

Verkeerd gemonteerd

De schade is veroorzaakt doordat de koppelingen van de leidingen van de zogeheten mistinstallatie verkeerd zijn gemonteerd door de bouwer van de vier schepen, Damen Schelde Naval Shipbuilding. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verbreekt financiële afspraak om laatste drie JSF's te kopen

Omdat de controles tijdens de bouw en erna niet goed genoeg waren, is de foute montage ook niet ontdekt. Dat is, behalve de schuld van Defensie zelf, ook die van DNV-GL, het bedrijf dat de certificering van de blusinstallatie deed. 

Niet goed gebruikt

Uit het onderzoek dat Defensie liet doen naar de oorzaken van defecte blusinstallaties blijkt dat het marinepersoneel zelf ook schuld heeft. Het systeem werd namelijk niet goed gebruikt en ook niet goed onderhouden.

Roest

Dat zit zo: er komt pas (zoet) water in de leidingen als die gebruikt wordt, bijvoorbeeld om te testen. Als de installatie niet gebruikt wordt, zijn de leidingen dus droog. Om daar voor te zorgen en roest te voorkomen moeten de leidingen wel worden drooggeblazen met lucht.

En dat is waarschijnlijk 'onvoldoende' gebeurd, schrijft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer. Verder is er chloor aan het water toegevoegd, wat voor nog meer roest zorgde. 

Het koninklijk paar kijkt naar een demonstratie van een antiterreureenheid aan boord van Zr. Ms. Zeeland, tijdens het staatsbezoek in Groot-Brittannië. Het koninklijk paar kijkt naar een demonstratie van een antiterreureenheid aan boord van Zr. Ms. Zeeland, tijdens het staatsbezoek in Groot-Brittannië.

Het onderhoud werd verder 'niet consequent dan wel niet volledig uitgevoerd', aldus Visser. Daardoor kwam er onder meer vuil in de leidingen en de watertanks. 

Rechtsgang onzeker

Kortom, alle partijen hebben schuld. En dat hebben ze ook toegegeven, schrijft Visser. Toch betaalt Defensie de rekening voor de reparatie en het opnieuw laten keuren van de blusinstallaties zelf. Tot nu toe gaat het om zo'n vier miljoen. 

De reden dat Defensie de schade niet op de bouwer en het certificeringsbedrijf probeert te verhalen is dat het heel onzeker is of een rechter het ministerie gelijk zal geven, aldus Visser. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van