Ga naar de inhoud
Economie

Groningse winkeltijdenruzie gesust, fietsenmakers hoeven boete niet te betalen

De twee Groningse fietsenmakers, Peter Oest (links) en Martin Haijkens. Beeld © RTL Z

De hoog opgelopen ruzie over openingstijden in het Groningse winkelcentrum Paddepoel is gesust. Vandaag was het hoger beroep gepland, maar een laatste verzoenpoging in de rechtbank leidde tot een compromis. "Het is onvoorstelbaar: we hebben toch een akkoord."

Voor de zitting vroeg het hof of de strijdende partijen niet nog een keer van gedachten wilden wisselen, vertelt Peter Oest. Hij is samen met Martin Haijkens eigenaar van een fietsenwinkel in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. "We werden de gang opgestuurd, binnen een uurtje waren we eruit."

Boetes teruggestort

De te elfder ure bereikte afspraak houdt in dat alle boetes die de fietsenwinkel nog aan de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum moest betalen van tafel zijn. De boetes die al betaald zijn, zo'n 6000 euro, worden teruggestort. En de fietsenwinkel krijgt een schadevergoeding van zo'n 4000 euro als compensatie.

Gemoederen
Lees ook:
Gemoederen lopen hoog op in Groningse winkeltijdenruzie

Jurisch gevecht

Het juridische gevecht draaide om de winkeltijden in het winkelcentrum. De fietsenwinkel van de twee  is op zondag dicht, omdat de eigenaren anders geen vrije dag hebben. Maar dat was tegen het zere been van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum.

Die eiste dat de winkeliers zich aan de algemene openingstijden zouden houden, de rechter gaf hen in januari gelijk. Het gevolg: de winkeliers moesten ruim 23.000 euro aan boetes betalen.

Dat waren boetes die verband houden met het sluiten van de winkels op tijdstippen dat ze volgens de regels van de VvE open hadden moeten zijn. Daarnaast werden de ondernemers veroordeeld voor het feit dat ze sinds eind 2016 geen contributie meer betaalden aan de VvE. 

Wel contributie, géén lid

In ruil voor het kwijtschelden van de boetes, is afgesproken dat de winkeliers weer contributie aan de VvE gaan betalen, à 3000 euro per kwartaal. Het geld is alleen bedoeld voor onderhouds- en schoonmaakkosten van het winkelcentrum.

Maar, benadrukt Oest, ze worden geen lid en zijn dus niet gebonden aan de regels, behalve dat zij zich zullen houden aan de zogeheten bloktijden. Dat zijn openingstijden waarop alle winkels open moeten zijn, ondernemers mogen zelf bepalen of ze eerder opengaan of later sluiten. Omdat de bloktijden ongeveer dezelfde zijn als de openingstijden van Oest en Haijkens, levert het hen geen problemen op.  

Dit is een artikel van