Ga naar de inhoud
Economie

Slotervaartziekenhuis definitief dicht, patiënten moeten weg

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Beeld © ANP

Het doek is voorgoed gevallen voor het Slotervaartziekenhuis. Vanmiddag heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement uitgesproken. Patiënten van het ziekenhuis moeten voor morgenmiddag 15.00 zijn overgeplaatst.

Dinsdag vroeg het ziekenhuis al uitstel van betaling aan, omdat het niet meer aan de verplichtingen kon voldoen. De belangrijkste financiers van het ziekenhuis zegden het vertrouwen op, waardoor toeleveranciers en personeel niet meer konden worden betaald.

Patiënten overgeplaatst

In het ziekenhuis worden sinds gisteren al geen nieuwe patiënten meer opgenomen. De 74 patiënten die nu nog in het ziekenhuis liggen worden verdeeld over omliggende ziekenhuizen. Een crisisteam bekijkt welke patiënt naar welk ziekenhuis kan. 

De duizenden poliklinische patiënten worden de komende weken bij andere zorgaanbieders ondergebracht, aldus de curator.

Demonstratie personeel

Enkele tientallen medewerkers van MC Slotervaart voerden vanmiddag voor de bekendmaking nog actie, maar dat mocht niet meer baten. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Handen af van ons ziekenhuis' en 'Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek?'

Het personeel reageert verslagen. "In één keer wordt alles onder je ogen weggegeven'', zegt een verpleegkundige tegen persbureau ANP. "Ik snap het nog steeds niet'', zegt een andere. "Het is een bittere pil, ik werk hier al vijftien jaar en het kwam altijd op het laatste moment weer goed.''

Vandaag werd ook het faillissement uitgesproken over de IJsselmeerziekenhuizen, die net als het Slotervaartziekenhuis in handen zijn van zorgondernemer Loek Winter. De kans dat hier een nieuwe koper voor wordt gevonden is een stuk groter.

Bron: RTL Z