Economie

ING ziet rek in arbeidsmarkt: '300.000 mensen kunnen langer werken'

25 oktober 2018 15:41 Aangepast: 25 oktober 2018 16:45
Werkzaamheden aan de Victory Boogie Woogietunnel in Rijswijk. Beeld © ANP

Ondanks alle klachten over personeelstekorten zit er nog best rek in de arbeidsmarkt, meent ING. Er kunnen nog zo'n 200.000 mensen die markt op en nog eens 300.000 mensen zouden een langere werkweek kunnen draaien, stelt de bank.

Een kwart van de Nederlandse bedrijven ervaart problemen door het tekort aan personeel, schat het economisch bureau van ING. Het vormt volgens de bank een risico voor de groei van de Nederlandse economie: de winstgevendheid van bedrijven stagneert omdat ze niet genoeg mankracht hebben om uit te breiden.

Maar er zijn verschillende bronnen waaruit het bedrijfsleven zou moeten kunnen putten om de 'dorst naar personeel' te lessen, concludeert ING in een rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Op steeds meer plekken springen bedrijven om personeel

Lager dan laag

Allereerst: de werkloze beroepsbevolking kan voor een klein deel in het personeelstekort voorzien. We hebben het laagste punt van de werkloosheid van voor de crisis, in het tweede kwartaal van 2008, nog niet bereikt. Dat betekent dat er in potentie nog zo'n 22.000 mensen aan het werk kunnen, rekent ING voor.

De bank denkt ook dat er nog meer rek in dat aantal zit, doordat er nieuwe technologieën zijn die werkzoekenden en werkgevers beter aan elkaar matchen. Het bedrijf noemt horecaplatform Temper als voorbeeld, dat mensen als zzp'er laat werken in de horeca.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Temper stapt in vrijwilligerswerk: 'Aanspreken jongeren is flinke klus'

Buiten de arbeidsmarkt

Ook kunnen meer mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan toetreden, denkt ING. "Dat zijn mensen die zich niet aanbieden, maar misschien wel een baan willen", zegt Marcel Klok, econoom bij het ING Economisch Bureau.

Hij denkt aan mensen die eerder wel hebben gezocht naar een baan, maar daarmee zijn gestopt omdat het niet lukte. Ook groeit de groep vrouwen die een baan nastreeft naast een gezin ten opzichte van vroeger nog steeds. Hier zit volgens de bank ook nog rek in.

"Het aantal mannen dat deelneemt aan de arbeidsmarkt is nog niet op het niveau van voor de crisis. Als dat weer stijgt naar 77 procent en het aandeel vrouwen evenveel mee stijgt dan zijn er 219.000 extra arbeidskrachten", becijfert Klok.

Makkelijk is het niet

Tot slot kunnen veel werkenden van Nederland meer uren gaan draaien, vindt ING. Volgens de bank zijn er zo'n 400.000 mensen die meer uren willen werken, aan zeker 300.000 mensen uit die groep kunnen meer uren geboden worden.

Of al deze opties ook makkelijk te realiseren zijn, valt te betwisten. Veel werkgevers besluiten om het heft in eigen handen te nemen en zelf mensen op te leiden. De kosten, vaak duizenden euro's per functie, nemen ze in de huidige krappe arbeidsmarkt voor lief.

Ook ING realiseert zich dat de genoemde mensen niet zomaar te vinden zijn in 'de kaartenbak van het UWV'. "Voor moeilijk vervulbare vacatures, zoals in de ICT, komen deze mensen vaak niet in aanmerking. Daarvoor is een inhaalslag in scholing, roulatie en promoties op de arbeidsmarkt nodig", aldus Klok.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Personeelstekort: deze bedrijven nemen het heft in eigen handen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore