Ga naar de inhoud
Economie

Trump: elke keer als we iets geweldigs doen, verhoogt Fed de rente

Donald Trump en Jerome Powell. Beeld © AFP

President Trump heeft weer hard uitgehaald naar de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell. "Elke keer als we iets geweldigs doen, verhogen ze de rente", aldus de president.

Trump heeft het al langer aan de stok met Powell, die hij zelf heeft benoemd als voorman van de Federal Reserve (Fed). De centrale bank van de VS heeft dit jaar al meerdere malen de rente verhoogd om oververhitting van de economie te voorkomen en de inflatie te beteugelen.

Maar volgens Trump is dat desastreus voor de economische groei. Hij steekt zijn teleurstelling over het beleid van de Fed en diens voorzitter dan ook niet onder stoelen of banken.

Spijt

"Het lijkt haast of hij blij wordt van het verhogen van de tarieven", aldus Trump tegen de Wall Street Journal. Hij voegde daaraan toe dat hij 'misschien' spijt heeft van het aanstellen van Powell, maar dat het nog te vroeg is om dat te zeggen.

Gezien zijn oordeel over het beleid van de Fed, zou enige spijt ook niet vreemd zijn. Tegen de Amerikaanse krant zei Trump namelijk ook dat de Fed 'het grootse gevaar voor de economie' is op dit moment.

Loco

"Hij zou een lage-rente-man zijn. Het blijkt dat hij dat niet is", zegt Trump teleurgesteld. Of dat er ook toe kan leiden dat Trump uiteindelijk de Fed-voorzitter de laan uitstuurt, blijft voorlopig onduidelijk. "Dat weet ik niet", aldus de president.

Trump voert de druk op de Fed en zijn preses al maanden flink op. Twee weken geleden nog zei hij dat de centrale bank 'loco', gek, geworden is. Ook  toen uitte hij zijn frustratie over het verhogen van de rente.

Onafhankelijk

De aanvallen van Trump zijn een duidelijke trendbreuk met het verleden. De Fed behoort onafhankelijk van de politiek te opereren en daarom lieten eerdere presidenten zich nooit op deze manier uit over het instituut.

Daarop rees de vraag of Trump niet toornt aan de onafhankelijkheid van de centrale bank. Volgens zijn economische topadviseur Lary Kudlow is dat niet het geval. "We weten allemaal dat de Fed onafhankelijk is. De president dicteert geen beleid aan de Fed", zei hij eerder.