Economie

Dit is het misdadige luizenleventje van de Saoedische prinsen

30 oktober 2015 21:46 Aangepast: 06 november 2015 22:09
Beeld © ANP

Drugs, moord, mishandeling en verkrachting. En dat allemaal in één van de rijkste families ter wereld; ze hebben het er maar druk mee.

In het land waar ze regeren geldt de sharia, maar de koninklijke familie van Saoedi-Arabië lijkt het zelf niet zo nauw te nemen met de wetten van de islam, merkte RTL Z Today op.

In twee weken tijd kwamen twee familieleden in opspraak. Een paar dagen geleden werd prins Abdel Mohsen bin Walid bin Abdulaziz gearresteerd met cocaïne en 40 koffers met de drug Captagon. Dat laatste heeft een oppeppende werking en wordt veel gebruikt door het Syrische leger. Ook blokkende studenten en bodybuilders gebruiken het middel soms, hoewel het ook illegaal is in Europa.

Seksueel geweld 
Ondertussen werd prins Majed Abdulazziz al-Saud in zijn gigantische vakantiehuis in Los Angeles gearresteerd, nadat hij zijn huishoudsters zou hebben gedwongen tot orale seks. "Je bent geen vrouw! Je bent een niemand! Ik ben een prins en ik doe wat ik wil en er is niemand die mij iets kan maken", zou hij hebben gezegd.

Koning Salman scoorde trouwens ook al weinig fans, toen hij in augustus een populair openbaar strand in de Franse Rivièra prompt voor zichzelf claimde. De koning liet zelfs een lift bouwen van zijn villa naar de zee zodat hij de trappen niet op en af hoefde te lopen.

Andere familieleden
Ook andere familieleden kwamen afgelopen tijd erg negatief in het nieuws. Saud bin Abdulaziz bin Nasser Al Saud vermoordde zijn mannelijke bediende in Londen, met wie hij een stiekeme relatie had en mag nu levenslang de bak in. De kleinzoon van koning Abdullah mishandelde een bediende en andere leden houden Halloweenfeestjes met drank en prostituees.

Het grootste schandaal is misschien wel dat van Faisal bin Musaid, hij vermoordde in 1975 zijn oom koning Faisal. Daar is hij voor onthoofd op een plein in Saudische stad Ryad, waarna zijn hoofd een kwartier lang op een houten spies tentoon werd gesteld.

Dat zijn best een aantal schandalen en de meeste families zouden een tijdje onderduiken uit schaamte. Dat is wat lastig voor de Saoedische koninklijke familie, want er zijn namelijk meer dan 15.000 leden. Het geld en de macht is in handen van zo’n 2000 mensen. De eerste koning had 31 zonen en de anderen hebben ook niet bepaald stilgezeten.

Rijkdom
Hoe rijk de familie precies is, is lastig in te schatten. De vorige koning Abdullah was volgens Forbes zo’n 17 miljard dollar waard. Zijn begrafenis was trouwens weer heel eenvoudig en sober, dat hoort bij het Wahabisme, de staatsgodsdienst.

Wie geld nodig heeft, kan het beste bij oom Al-Waleed Bin Tala Al-Saud aankloppen. Volgens de geruchten heeft hij meer dan 20 miljard en dat is onder andere geïnvesteerd in News Corp, Citigroup en Four Seasons Hotels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore