Economie

Europese Commissie eist nieuwe begroting van Italië

23 oktober 2018 15:46 Aangepast: 23 oktober 2018 17:21
Vicepremier van Italië Luigi Di Maio (L) en vicepremier Matteo Salvini maakten samen begrotingsplannen. Beeld © AFP

De Europese Commissie heeft het begrotingsvoorstel van de Italianen afgekeurd. De Italiaanse regering moet terug naar de tekentafel en binnen drie weken met een beter voorstel komen.

Dat kondigde Eurocommissaris Valdis Dombrovskis, verantwoordelijk voor de euro, vandaag aan in Straatsburg na een vergadering van de Europese Commissie. 

"Het is voor de eerste keer dat dit gebeurt", zei Dombrovskis, die zei dat het besluit 'met veel spijt' is genomen. "We zien geen alternatief", zei hij, eraan toe voegend dat de bal nu bij Italië ligt.

De grote vraag is wat de Italianen nu gaan doen. De Italiaanse regering zei gisteren tegen de Commissie dat het blijft bij de omstreden begrotingsplannen voor volgend jaar. Het land heeft ook geen plan B, zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte eerder vandaag tegen persbureau Bloomberg. 

Begrotingsplannen

In die plannen wordt het begrotingstekort geraamd op 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp, alles wat jaarlijks in een land wordt verdiend). Daarmee wordt de regel dat het tekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bbp - vastgelegd in het Stabiliteits- en Groeipact van de EU - niet overschreden. In het pact zijn afspraken gemaakt tussen EU-landen om de euro stabiel te houden.  

Het zou volgens de Europese Commissie beter zijn voor de stabiliteit in de eurozone als het Italiaanse begrotingstekort uitkomt op 2 procent.

Italië overtreedt wel een andere regel, doordat de staatsschuld met iets meer dan 131 procent van het bbp veel hoger is dan de toegestane 60 procent. Overigens zijn er in totaal 15 EU-landen die die drempel niet halen, waaronder ook Duitsland en Frankrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Hoofd reddingsfonds eurozone over Italië: 'Geen reden voor paniek'

'Overtreding regels noodzakelijk'

Volgens de Italianen is een overtreding van de regels noodzakelijk om de economie te laten groeien. Het geld zou onder andere nodig zijn voor het verlagen van de pensioenleeftijd en een basisinkomen voor arme Italianen.

Italië moet van Europa met een nieuwe begroting komen, maar wanneer is een begroting goed of fout? RTL Z komt met het Europese Begrotingshandboek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van