Ga naar de inhoud
Economie

Papa's lieveling: dit is de nieuwe kroonprins van Saoedi-Arabië

Mohammed bin Salman bij een G20-bijeenkomst. Beeld © Getty images

Saoedi-Arabië heeft een nieuwe kroonprins: de pas 31-jarige Mohammed bin Salman, zoon van de huidige koning Salman. Zijn promotie verraste eigenlijk niemand, en dat terwijl hij een paar jaar geleden nog volstrekt onbekend was.

Bin Salman promoveert tot kroonprins ten koste van zijn neef Mohammed bin Nayef, die dus een degradatie tegemoet ziet. De promotie van Bin Salman verrast niemand, maar het was wel steeds de vraag of die gepaard zou gaan met bloedvergieten. Voorlopig lijkt dat niet het geval.

Mohammed bin Salman geldt al langer als een grote politieke belofte in Saoedi-Arabië. Hij pas 31 jaar oud maar bezet al een handvol belangrijke politieke functies, waaronder minister van Defensie en voorzitter van de Raad van Economische Ontwikkeling.

Thumbnail

Een ontmoeting tussen Mohammed bin Salman en Donald Trump

Hij is de zoon van de huidige koning Salman, die in 2015 de troon besteeg. Op de vleugels van zijn vader klom Bin Salman de laatste paar jaar steeds hoger op de politieke ladder. Hij is inmiddels de aanjager van wat de belangrijkste hervorming in de geschiedenis van het land moet worden.

Vision 2030

De groei van de Saoedische economie blijft al een tijd achter op de resultaten die ooit gehaald werden, mede door de lage olieprijs. En dus, besloot de Saoedische regering vorig jaar, moest er hervormd worden. Die hervorming werd geformuleerd in Vision 2030.

Een van de belangrijkste onderdelen van dat plan is de gedeeltelijke verkoop van staatsoliebedrijf Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld en goed voor 70 procent van de Saoedische inkomsten. Volgend jaar zouden delen van het bedrijf naar de beurs moeten. 

De Financial Times schat de waarde van het bedrijf op tussen de 800 miljard en 1 biljoen dollar. Ter vergelijking: Shell is een kleine 200 miljard waard en zelfs Apple haalt de 800 miljard niet. Maar of het echt zover komt dat zo'n groot bedrijf de beurs gaat betreden is nog de vraag. Voor de beursgang worden de nodige moeilijkheden voorzien.

Jongeren

Naast de gedeeltelijke verkoop van Aramco wil Bin Salman ook andere delen van de economie hervormen. Zo wil hij meer rechten voor vrouwen, meer overheidstransparantie en een grotere private en financiële sector. 

Dat is ook hard nodig: 70 procent van de bevolking is jonger dan 30, grotendeels hoogopgeleid en vaak werkloos - terwijl ze maar wat graag aan het werk willen. Een sterke private sector zou hen aan het werk kunnen helpen. Bin Salman, zelf dus ook nog jong, zou de jongeren begrijpen.

Zijn aanstelling als kroonprins zou al deze hervormingen kunnen versnellen. Zijn vader is al 79 en dus is de kans groot dat als hij eenmaal de troon bestijgt, hij daar ook lang kan blijven zitten.

Rijkdom

Bin Salman maakt deel uit van een omvangrijke dynastie, het Huis van Saud, met duizenden leden. De meeste zijn puissant rijk. Verschillende leden van de familie kwamen voor in de Panama Papers.

Thumbnail

Een koninklijk paleis in Riyad

Het vermogen van de familie wordt geschat op zo'n 15 miljard dollar, met enorme paleizen in Saoedi-Arabie zelf en vakantiehuizen in onder meer Marbella en Frankrijk, waar de bevolking eens boos was omdat de koning een strand voor zichzelf liet afsluiten.

Bin Salman zelf kwam in het nieuws toen hij een jacht aanschafte ter waarde van 500 miljoen euro, terwijl hij in Saoedi-Arabië bezuinigingen wilde doorvoeren. 

Thumbnail

Het jacht waar het allemaal om draait: Pegasus

Dit is een artikel van