Economie

Omzet en winst Randstad omhoog dankzij Noord-Amerika, Europa valt terug

23 oktober 2018 07:55 Aangepast: 23 oktober 2018 09:44
Duitse bouwvakkers aan het werk in Berlijn. Beeld © EPA

De omzet en winst van Randstad is in het derde kwartaal gestegen. De omzet steeg met 2 procent tot ruim 6 miljard euro, de nettowinst met 15 procent tot 190 miljoen. De onderliggende winst, ebita, steeg met 4 procent tot 299 miljoen euro.

De groei is vooral te danken aan de Noord-Amerikaanse activiteiten, waar de omzet per werkdag harder steeg dan in het tweede kwartaal. In Europa zakte die omzet juist in: in april, mei en juni steeg die omzet met 5 procent, in het afgelopen kwartaal nog maar met 2 procent

Het ging vooral goed in de VS. Dankzij belastingverlagingen voor bedrijven en investeringen in de infrastructuur door president Trump groeit de Amerikaanse economie hard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste begrotingstekort VS in 6 jaar: 779 miljard dollar

Duitsland en Frankrijk zakken in

In Europa was er op de meeste markten wel groei, maar bijna zonder uitzondering minder groei dan in het voorgaande kwartaal. In Duitsland en Frankrijk daalde de omzet zelfs. Die twee markten zijn samen goed voor ruim een kwart van de omzet en onderliggende winst van Randstad. 

Het bedrijf maakt zich geen zorgen over de komst van techbedrijven als Uber naar de uitzendmarkt. "Kom maar op", stelt topman Jacques van den Broek. Volgens hem komt er bij uitzenden meer kijken dan technologie alleen.

'Mensenwerk'

"Er zit ook wat menselijks in dit vak. Bedrijven willen niet alleen krachten inhuren via een platform. Ze willen bijvoorbeeld ook even kunnen bellen", aldus de Randstad-baas, die verder benadrukt dat zijn concern ook de nodige technologie in huis heeft.

Met Monster heeft Randstad volgens Van den Broek tevens de op een na grootste cv-database ter wereld, na LinkedIn.

Uitkijken met Randstad

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vindt dat de groei tegenvalt. "De markt maakt zich toch wat zorgen over de voortdurend afzwakkende organische groei. Die was in het derde kwartaal nog maar 2,4 procent. Maar Randstad blijkt nog wel goed in het beheersen van de kosten, want de marges blijven goed."

Versteeg denkt dat Randstad wel degelijk concurrentie kan gaan ondervinden van bedrijven als Uber en Helplinq. "Via dergelijke platforms kunnen zelfstandigen direct werken zonder tussenkomst van uitzendbureau's. Natuurlijk kan Randstad daar last van krijgen."

Koersdaling

Beurscommentator Hans de Geus wijst erop dat Randstad het nog goed doet in de Verenigde Staten. "Maar daar houdt de stimulering van de economie door de overheid natuurlijk ook een keer op." Versteeg: "Het is momenteel dus even uitkijken met Randstad."

In de ochtendhandel daalde het aandeel Randstad na de cijfers. Na een half uur handel noteerde het uitzendfonds op 42,44 euro, een verlies van 3,2 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`