Economie

Veel minder bouwvergunningen: 'nieuwbouw droogt op'

23 augustus 2016 16:19 Aangepast: 30 juli 2017 14:30

Ondanks een sterke vraag naar nieuwbouw zijn er het afgelopen half jaar ruim 20 procent minder bouwvergunningen voor woningen afgegeven. Volgens de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) moeten marktpartijen snel bijeenkomen om samen tot een oplossing te komen. 'De nieuwbouw droogt op.'

Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen daalde in het eerste half jaar van 2016 met 21,8 procent, schrijft ABN Amro in een rapport over de bouwsector. Hoewel de bouwproductie verder toenam (7 procent) hangen er alweer donkere wolken boven de woningmarkt. Doordat er veel te weinig vergunningen worden afgegeven, dreigt er volgend jaar een aanzienlijk tekort aan nieuwbouwwoningen en neemt de krapte op de huizenmarkt verder toe.

Om aan de vraag te voldoen moeten er per jaar zeker 80.000 woningen bijgebouwd worden. "De productie herstelt goed, maar doordat er flink minder vergunningen worden verleend, loopt het woningtekort alleen maar op", zegt woordvoerder Pim Nusselder van branchevereniging Bouwend Nederland. "Met name door de crisis hebben we een achterstand opgelopen en komen er nu nog geen 50.000 woningen per jaar bij. We zijn er nog lang niet."

Fors meer huishoudens

Dat lijkt een understatement. Volgens de NVB komen er in periode 2015-2040, los van de immigrantenstroom, nog eens 1 miljoen huishoudens bij in ons land. "Terwijl de nieuwbouw opdroogt. Er zijn tijdens de crisis te veel plannen geschrapt, omdat men niet heeft gewacht op rapporten van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek, die allemaal eenduidig aangeven dat er fors meer huishoudens bijkomen", stelt adjunct-directeur Leendert Meijers.

Thumbnail

Volgens Bouwend Nederland zal er ook buiten de Randstad meer bijgebouwd moeten worden. (Foto ANP)

De verstrekking van nieuwbouwvergunningen ligt in Nederland op gemeentelijk en provinciaal niveau. De besluitvorming verloopt daar stroperig en nu ook woningcorporaties - die ook deels verantwoordelijk zijn voor de aanvraag van bouwvergunningen - zich noodgedwongen door de wet vooral richten op sociale huur, worden er veel te weinig vergunningen voor nieuwbouw afgegeven.

Nusselder: "Corporaties bouwen veel minder en maken geen plannen. Dit terwijl ze goed bij kas zitten. Dat levert ook problemen op voor de huursector, waar weinig doorstroom is en wachtlijsten langer worden."

Grondprijs loopt op

Ondertussen loopt de grondprijs stilletjes op. De gemiddelde prijs voor bouwgrond ligt volgens NVB alweer 10 procent boven die van 2008. Meijers: "Dit schrikt beleggers af om geld te steken in nieuwbouwprojecten. Zij kunnen in het buitenland veel meer rendement halen op het verhuren van nieuwe woningen, zo'n 7 procent. In Nederland is dat maar 3 tot 4 procent."

De NVB doet daarom een oproep aan alle marktpartijen. "In iedere provincie moeten gemeenten, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaarsen beleggers snel bij elkaar gaan zitten en vaststellen: welke vraag komt er op ons af? Zo kunnen we per provincie het aanbod stimuleren."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van