Economie

Na twee jaar nog geen baan: Rotterdam wil sollicitatieplicht loslaten

19 oktober 2018 17:19 Aangepast: 28 november 2018 15:59
Beeld © ANP

Sollicitatiebrief na sollicatiebrief versturen, maar voortdurend worden afgewezen. Het overkomt veel werkloze zestigplussers die verplicht moeten solliciteren. De gemeente Rotterdam wil daarom van die verplichting af. Zij vinden dat de regeling onnodig hard is voor het zelfvertrouwen van de ouderen werklozen.

De 64-jarige Lex Kamphuis herkent het verhaal maar al te goed. Twee jaar geleden raakte de bibliothecaris zijn baan kwijt. "Ik stuur al twee jaar lang elke maand meerdere brieven, maar ik heb nog steeds geen baan. Ik neem er elke week wel weer een paar uur de tijd voor, maar het voelt inmiddels eigenlijk alleen nog maar als een formaliteit om aan de sollicitatieverplichting te voldoen."

Kamphuis is lang niet de enige in zijn leeftijdsgroep die het moeilijk heeft. Hoewel de werkloosheid de laatste jaren flink daalt, ligt de gemiddelde werkloosheid van 60- tot 66-jarigen nog steeds fors hoger dan het landelijke gemiddelde. Van de 774.000 60- tot 66-jarigen zijn er nu zo'n 45.000 werkloos.

Aanpak op maat

Arbeidssocioloog Jan Cremers roept al jaren op coulant te zijn naar werklozen boven de 60. "Brief na brief afgewezen worden werkt ontzettend demotiverend. Op een gegeven moment moet je dan realistisch zijn en die sollicitatieplicht loslaten. Het gaat hierbij vaak om mensen die 30 jaar of meer hebben gewerkt. Die verdienen het niet om voortdurend te worden afgewezen."

Cremers pleit daarbij wel voor aanpak op maat. "Als een oudere werkloze aangeeft graag te willen werken en betaald werk te willen blijven doen, dan moet je als gemeente alles doen om iemand daarbij te helpen. Eigenlijk zou je de hele bak met werklozen in deze leeftijdsgroep door moeten lopen en met iedereen een gesprek aangaan. Dan kun je voor iedereen tot oplossingen komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een nieuwe baan op je 64ste: Jos vond er één dankzij een sandwichbord

Mensen zijn hard nodig

Precies dat is de gemeente Rotterdam van plan. "Het is niet zo dat we de sollicitatieplicht voor iedere 60-plusser afschaffen. We willen vooral met mensen in gesprek. Daaruit zal blijken wat de beste aanpak is, en het loslaten van de sollicitatieplicht is dan zeker een optie."

Toch is er vanuit Den Haag kritiek op het plan. Vicepremier Hugo de Jonge laat bij een persconferentie weten geen groot fan te zijn van het idee. "Je moet oppassen dat je mensen niet te vroeg afschrijft."

Ook Anthony Stigter van werkgeversorganisatie VNO-NCW is kritisch, laat hij via Twitter weten.

Nog niet zeker of mag

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark was vandaag niet in staat te reageren. Het ministerie laat weten naar het Rotterdamse plan te gaan kijken. Dan wordt beoordeeld of de gemeente Rotterdam het kan en mag uitvoeren.

Veelvuldig sollicitant Kamphuis is, hoewel hij zelf niet in Rotterdam woont, in ieder geval vóór de afschaffing. "Ik vind het een beetje gek dat je wordt neergezet als iemand die nog volop in de arbeidsmarkt staat. Een werkgever krijgt een x-aantal reacties op een vacature. Dan gaat als eerst een cv van een ouder iemand naar de prullenbak, dat is vanuit een werkgever ook prima te begrijpen. In theorie is het niet te vroeg afschrijven mooi, maar de praktijk is anders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

50-plus en werkloos: hoe motiveer je jezelf om te blijven solliciteren?

'Ik heb alles geprobeerd'

Hij benadrukt dat hij zich niet zielig voelt. "Ik heb er alles aan gedaan een baan te vinden. Brieven schrijven, veelvuldig contact met mensen uit mijn oude werkomgeving en het bezoeken van netwerkbijeenkomsten."

Hij kijkt tevreden terug op zijn carrière. "Ik heb hiervoor gewoon lang gewerkt. Door ontwikkelingen bij mijn oude werkgever ben ik wat eerder klaar. Daar schaam ik mij ook niet voor. Ik heb nog altijd een goed sociaal leven en vermaak me met mijn hobby's. Volgend jaar word ik 65 dan houdt mijn WW op, dan krijg ik nog even een andere uitkering voordat ik met pensioen ga. Dan ben ik van het brievenschrijven af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`