Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Economie

China groeit minder snel: 'Dat is alleen maar gezond'

19 oktober 2018 15:15 Aangepast: 19 oktober 2018 15:23
Beeld © EPA

De economie van China groeit minder hard dan was verwacht, mede doordat de Chinese overheid minder investeert in infrastructuur. Hoe komt dat eigenlijk en in hoeverre heeft dat gevolgen voor Nederland?

Wíj zouden onze vingers erbij aflikken: een economische groei van 6,5 procent in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Maar in China is het wat anders. Er was immers een groei van 6,6 procent verwacht en in het tweede kwartaal was de groei zelfs nog een procentpuntje hoger.

Schuldenberg

De lagere groei komt op naam van de geringere groei van de industrie, aldus Arjan van Dijkhuizen, senior econoom bij ABN Amro. Na de financiële crisis heeft China de eigen economie gestimuleerd en daarmee de wereldeconomie een beetje gered, zegt hij. Maar daardoor namen de Chinese schulden wel toe.

Sinds een jaar of twee probeert de Chinese overheid die schuldenberg wat weg te werken, mede door minder te investeren in infrastructuur. Dat drukt de groei nu enigszins, legt Van Dijkhuizen uit.

Economie wordt gestimuleerd

Tegelijkertijd probeert de Chinese centrale bank nu het lenen van geld voor bedrijven makkelijker te maken om zo de pijn op te vangen, ook gezien de dreiging van een handelsoorlog, zegt Sjoerd den Daas, China-correspondent voor RTL Z.

En de belastingen voor particulieren zijn verlaagd, terwijl er wordt gestudeerd op een lagere winstbelasting voor bedrijven, vult Van Dijkhuizen aan.

De hogere schulden hebben de afgelopen jaren de economie van China weliswaar gestuwd, maar de overheid wil duurzamere groei, voegt Den Daas daaraan toe. "Het is alleen maar gezond dat de economie nu wat minder hard groeit", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China verlaagt opnieuw importheffingen om economie te beschermen

'Geen zorgen voor Nederland' 

Toch is de wat lagere groei niet iets om je grote zorgen over te maken, zegt Van Dijkhuizen. "De Nederlandse economie gaat dit niet merken." De Chinese overheid streeft immers naar een geleidelijke daling van de groei.

Een heel ander verhaal wordt het als het handelsconflict tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld, escaleert, denkt Van Dijkhuizen. De Chinese groei zal dan veel harder worden geraakt en een land als Nederland, dat veel harder drijft, zal daar dan ook last van krijgen.

Zo zal bijvoorbeeld een lagere export van Duitse auto's naar China ook de Nederlandse economie raken, omdat er heel wat bedrijven in ons land zijn die aan Duitse autobouwers leveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China versoepelt regels voor banken: minder reserves, meer krediet

Vergrijzing

Op de langere termijn zal de groeivertraging in China wel doorgaan, denkt Van Dijkhuizen. De bevolking groeit de komende paar jaar nog wel licht, maar daar staat tegenover dat China te maken heeft met vergrijzing en die gaat nog veel sneller dan die in Japan. Dat ga je vooral over een jaar of tien zien, zegt hij.

Nu al krimpt de beroepsbevolking in China. Maar vergeet niet dat steeds meer banen worden overgenomen door automatisering, nuanceert Den Daas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van