Economie

Historisch lage suikerprijs nekt paradepaardje van de akkerbouw

19 oktober 2018 12:10 Aangepast: 19 oktober 2018 12:12
Een chauffeur lost zijn lading suikerbieten bij Suiker Unie. Beeld © ANP

Het Nederlandse Suiker Unie gaat gebukt onder de vrije val van de suikerprijs. Voor het eerst sinds de oprichting in 1970 gaat de producent van kristalsuiker het jaar met verlies afsluiten.

Het gaat een financieel zwaar jaar worden voor Suiker Unie, het enige bedrijf in Nederland dat suikerbieten verwerkt tot suiker en suikerproducten als stroop en basterdsuiker maakt.

Daarvoor waarschuwt Dirk de Lugt, voorzitter van moederbedrijf Cosun. In de laatste editie van het bedrijfsblad Cosun Magazine spreekt De Lugt van een 'turbulent suikerjaar'.

Gebukt onder lage prijzen

"Met de uitzonderlijk lage contractprijzen die momenteel worden gehanteerd, lijkt Suiker Unie voor het eerst in haar bestaan verlies te gaan lijden", aldus De Lugt. Een uitspraak die Ruud Schers, analist bij Rabobank en gespecialiseerd in de suikersector, niet verrast.

Suikerbedrijven over de hele wereld hebben last van de lage suikerprijs. Voor een ton suiker wordt in de Europese Unie nu zo’n 350 euro betaald. Dat is een halvering van de prijs in 2013. Overproductie is de voornaamste reden voor de dalende prijs.

Enorme suikerbergen in Azië

Vorig jaar verviel het Europese suikerquotum waardoor boeren vrij zijn om zoveel suikerbieten te telen als ze zelf willen. "Dit heeft ervoor gezorgd dat er in Europa de afgelopen jaar 25 procent meer suiker is geproduceerd", zegt Schers. Maar niet alleen in Europa steeg de productie. Ook in Aziatische landen als India en Thailand werd veel meer geproduceerd dan in andere jaren.

Door de droogte van afgelopen zomer valt de Europese bietenoogst dit seizoen, die van oktober tot de kerst loopt, dit jaar lager uit. "Maar dat gaan we niet terugzien in de suikerpijs, omdat de voorraden nog heel hoog zijn", voorspelt Schers.

Leveringsplicht en vaste prijzen

Suiker levert dus niet veel op en dat merken ze ook bij Suiker Unie, die wereldwijd bij de twintig grootste suikerbedrijven hoort. Tegelijkertijd moet Suiker Unie wel een relatief hoge prijs betalen voor de suikerbieten.

Dat komt omdat moederbedrijf Cosun een coöperatie is. Voor agrariërs die lid zijn geldt een leveringsplicht. Daartegenover staat dat ze een vaste prijs krijgen voor hun suikerbieten. Die prijs ligt verhoudingsgewijs hoog.

Cosun is het vlaggenschip van de Nederlandse akkerbouw

Nederland telt 12.000 akkerbouwers van wie zo'n 8.000 zijn aangesloten bij de agrarische coöperatie Cosun. Cosun telt verschillende onderdelen:

Suiker Unie verwerkt suikerbieten tot suiker en suikerproducten. Van Gilse is het consumentenmerk van Suiker Unie, waaronder producten als suikerklontjes, stroop en poedersuiker in de supermarkt te koop zijn. Daarnaast levert het bedrijf ook aan de voedingsindustrie.

Aviko produceert en verkoopt aardappelproducten als diepgevroren frites.

Sensus verwerkt cichoreiwortels.

SVZ levert fruit- en groente-ingrediënten aan voedingsmiddelenproducenten. Het gaat daarbij om puree, sap en concentraten.

Duynie produceert veevoer.

Zwarte cijfers 

Het verlies van Suiker Unie wordt opgevangen door de andere bedrijfsonderdelen van moederbedrijf Cosun. Voorzitter Dirk de Lugt van Cosun verwoordt het zo:

"Door de bijdragen van Aviko, SVZ, Sensus en Duynie zal Cosun het boekjaar 2018 met zwarte cijfers kunnen afsluiten. De strategie dat de overige activiteiten de bietenprijs moeten ondersteunen, blijkt in dit turbulente suikerjaar waardevol."

Overstappen naar een ander gewas

Analist Ruud Schers verwacht dat de suikerprijs wel weer gaat stijgen. De suikermarkt is geliberaliseerd. Het idee is dat de markt zichzelf zal gaan reguleren, vertelt hij.

"Boeren die niet in een coöperatie zitten, in Europa is dat de helft van de telers, zullen overwegen om over te stappen naar een ander gewas dat meer opbrengt", aldus Schers.

Verder zullen suikerbietentelers een kleiner areaal gaan inzaaien. De productie zal dus omlaag gaan, maar de hoge prijs die in 2013 en 2014 gold, zullen we aankomende jaren niet meer gaan zien, verwacht Schers. Cosun was zelf niet bereikbaar voor commentaar.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`