Economie

Drankgiganten boos om verplichte, vastgehechte doppen aan flesjes

19 oktober 2018 11:35 Aangepast: 19 oktober 2018 14:35
Zwerfvuil op het strand van Scheveningen. Beeld © ANP

Om het zwerfafval terug te dringen wil de Europese Commissie drankfabrikanten verplichten om doppen vast te maken aan flessen, net zoals bij een bidon. Coca-Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo zijn het echter niet eens met deze verplichting en pleiten voor statiegeld en betere afvalophaling.

Dat blijkt uit een uitgelekte brief die openbaar is gemaakt door Recycling Netwerk, een samenwerkingsverband van verschillende milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie. Ondertekenaars zijn de verantwoordelijke bestuurders van de vier bedrijven.

Statiegeldsysteem 'beter'

In de brief roepen de fabrikanten de Commissie op de maatregel te heroverwegen, omdat de verplichting niet per se leidt tot minder zwerfafval. Betere inname is veel effectiever, aldus de producenten. Pas als hun plannen niet werken, willen ze na 2021 nadenken over vastgehechte doppen.

In landen met een statiegeldsysteem, zoals Nederland en Duitsland, komen volgens de afzenders van de brief 90 procent van alle flessen terug met dop. In Noorwegen, dat geen lid is van de Europese Unie (EU), is dit zelfs bijna 99 procent, stellen de frisdrankproducenten. 

Update in supermarkten

De vier partijen denken dit percentage in Nederland en Duitsland op te kunnen schroeven als consumenten alleen nog statiegeld terugkrijgen als de dop daadwerkelijk op de fles zit.

Hiervoor moeten de statiegeldapparaten in de supermarkten wel worden geüpdatet. Producenten van deze machines hebben al aangeven dit snel te kunnen doen, aldus Coca-Cola en co.

Losse dopje zorgen voor rondslingerende dopjes op stranden en straten. Losse dopje zorgen voor rondslingerende dopjes op stranden en straten.

Miljoenen dopjes

Vergelijkbare percentages gelden voor landen waar plastic flessen worden ingezameld in speciale bakken, zoals Frankrijk en Spanje, stellen de vier bedrijven. Door de bestaande fees die drankenproducten moeten betalen te verhogen, gaan ze ervan uit deze aan te sporen om het probleem op te lossen.

Ook denken de vier partijen dit percentage met 'digitale oplossingen' op te kunnen krikken. Om wat voor oplossingen het hier gaat blijft onduidelijk. Wel schrijven ze dat er eind volgend jaar in zowel Spanje als Frankrijk een pilot wordt gestart, waarvan de resultaten eind 2021 door een onafhankelijke partij worden bekendgemaakt. 

Plastic flessendoppen vormen een groot probleem. Uit gegevens over 2017 van de International Coastal Cleanup, dat ieder jaar een opruimdag organiseert op het strand, blijkt dat flessendoppen na sigarettenpeuken en plastic flessen het meest worden gevonden. Totaal raapten vrijwilligers die dag alleen al 820.000 dopjes op uit het zand. Ook telden ze bijna 420.000 plastic deksels.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

EU lanceert aanpak zwerfafval en wil verbod op wattenstaafjes en rietjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`