Ga naar de inhoud
Economie

Staatssecretaris overweegt verplichte update sjoemeldiesels bij apk

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Beeld © ANP

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) kijkt of ze eigenaren van sjoemeldiesels bij de APK-keuring kan verplichten hun sjoemelsoftware te laten updaten.

Onder andere GroenLinks en D66 dringen daar op aan. Er rijden nog steeds tienduizenden sjoemeldiesels in Nederland rond, bleek onlangs uit een analyse van RTL Z. "De beste oplossing is dat auto's door de fabrikant worden hersteld", zegt Van Veldhoven. "Gratis en snel."

De verantwoordelijkheid voor de update ligt volgens haar bij de fabrikant. Die deed in 2016 een terugroepactie, maar bijna 45.000 autobezitters hebben daar nog geen gehoor aan gegeven. "Zeer zorgelijk", vindt GroenLinks-kamerlid Kröger. 

Nog
Lees ook:
Nog steeds 44.558 sjoemeldiesels op de Nederlandse wegen

170.000 diesels

Het is al bijna drie jaar geleden dat het dieselschandaal van Volkswagen aan het licht kwam. Bijna 170.000 auto's in Nederland waren uitgerust met illegale software die uitstoottests manipuleerde. Daardoor leek het alsof de auto's minder schadelijke gassen uitstootten dan in werkelijkheid het geval was.

Staatssecretaris Van Veldhoven gaat nu bekijken of het updaten van sjoemelsoftware een verplicht onderdeel kan worden van de jaarlijkse APK-keuring.

Dit is een artikel van