Economie

Enkeltje Singapore-New York: 9 badkuipen vol kerosine per passagier

18 oktober 2018 15:58 Aangepast: 18 oktober 2018 17:01
Lekker luxe in de businessclass van de A350. Beeld © Getty Images

Bijna 16.700 kilometer, een duur van ruim 17 tot 19 uur en 161.000 liter kerosine. De langste non-stopvlucht ter wereld van Singapore naar New York gaat vanaf deze week dagelijks vliegen en het is er één van indrukwekkende cijfers.

Het is een lange zit voor de 161 passagiers die gelukkig wel genoeg beenruimte hebben. De gloednieuwe Airbus A350 telt 67 businessclassstoelen en 94 in de premium-economyclass met meer ruimte en een voetensteuntje om de benen te strekken. 

Om het gevaarte 17 tot 19 uur in de lucht te houden, is een enorme hoeveelheid brandstof nodig. In de standaard A350-900 gaat 141.000 liter kerosine.

In de A350 ULR (ultra long haul) gaat nog eens 24.000 liter extra mee. Gedeeld door het aantal passagiers komt dat neer op ruim 1000 liter kerosine per persoon, 9 badkuipen vol.      

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Qantas vliegt in 17 uur van Perth naar Londen: hoe houd je dat vol?

'Extreem efficiënt'

Volgens Airbus zelf is het vliegtuig 'extreem efficiënt' en relatief licht. Het mikt met de lijnvlucht vooral op zakenreizigers. Een ticket is dan ook niet goedkoop.

Wie bijvoorbeeld op 14 november vertrekt vanaf Singapore en twee weken later weer vanaf New York terugkeert is voor de premium-economyclass 2100 euro kwijt en voor de businessclass ruim 5000 euro.  

'Excellent' eten

Aan boord worden passagiers verwend met luxemaaltijden waaronder vis met kappertjessaus en genoeg 'in flight entertainment'. In totaal ging er voor twee ton aan catering mee waaronder 35 flessen champagne en 60 flessen wijn. 

Volgens CNN-verslaggever Peter Quest, die aan boord zat, was het eten zelf 'excellent' en werd het vliegtuig tijdens de vlucht schoongehouden, toiletten incluis. Hij heeft nog wel wat tips voor wie de lange vlucht zal maken: bereid jezelf mentaal en fysiek voor en eet licht.

Warme chocomel voor slapengaan

Singapore Airlines is niet de enige luchtvaartmaatschappij met hele lange afstandsvluchten. Quantas vliegt bijvoorbeeld in 17 uur van Perth naar Londen.

Aan boord krijgen passagiers anti-jetlagvoedsel en warme chocomel voor het slapengaan. Om ook het lichaam actief te houden, zijn er filmpjes met stoel-fitness aan boord. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Factcheck: is een lange vlucht beter voor het klimaat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van