Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ministerie blundert met koopkrachtcijfers: werkenden houden minder over

17 oktober 2018 16:00 Aangepast: 17 oktober 2018 19:41
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Beeld © ANP

Werkenden hebben dit jaar minder te besteden dan minister Wouter Koolmees op Prinsjesdag meldde. Er is een fout gemaakt in de koopkrachtcijfers. Gepensioneerden gaan er dit jaar juist op vooruit, in plaats van op achteruit. De cijfers voor volgend jaar kloppen wel.

Een alleenstaande met kinderen met een modaal inkomen gaat er zelfs 0,3 procent op achteruit, in plaats van de 0,1 procent koopkrachtstijging die minister Koolmees van Sociale Zaken op Prinsjesdag meldde.

Alle werkenden gaan er op achteruit of hebben minder te besteden dan Koolmees in september meldde, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Meevaller AOW'ers

Door de fout is de koopkracht voor niet-werkenden ook verkeerd berekend, maar daar heeft het een positief effect: mensen met een AOW of uitkering zouden dit jaar minder uit kunnen geven, maar die tegenvaller is minder groot dan gedacht.

En voor sommigen, bijvoorbeeld alleenstaanden met een AOW, is er zelfs een stijging van de koopkracht.

Miniatuurvoorbeeld
Koopkracht

Bekijk hier hoeveel jij erop vooruitgaat in 2019

Het is misgegaan bij het berekenen van wat huishoudens kwijt zijn aan het eigen risico in de zorg. Omdat gepensioneerden meer kwijt zijn aan de eigen zorg dan werkenden, betalen zij meer.

Met dat verschil wordt rekening gehouden in het berekenen van de koopkrachtcijfers. Dat is wel gebeurd voor dit jaar, maar niet voor vorig jaar. 

Precies andersom 

Het gevolg: bij ouderen leken de uitgaven ineens fors te stijgen, terwijl dit niet zo was. Andersom leken de uitgaven van werkenden te dalen, terwijl dit ook niet zo was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van