Economie

Bier wordt duurder, vooral in Ierland en Tsjechië

16 oktober 2018 16:42 Aangepast: 16 oktober 2018 16:43
Voetballers van Bayern genieten van een biertje. Beeld © Getty

Door klimaatverandering krijgen we tussen nu en 2099 te maken met tientallen bijzonder warme en droge periodes. Daardoor daalt de gerstoogst en dat betekent dat er minder grondstof is voor bier. Minder gerst, duurdere gerst, en dus duurder bier.

Vooral in landen waar mensen veel bier drinken zal de prijs van een pilsje flink stijgen. Dat staat in een onderzoek van klimaateconomen, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Plants.

De klimaateconomen analyseerden vier mogelijke klimaatscenario’s van het Internationaal Panel voor Klimaat Verandering (IPCC) en de effecten op bierproductie en -prijs per land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over de klimaatscenario's

Geen optimisme, wél hoop

6 euro voor een biertje

In Ierland wordt op dit moment het meeste bier gedronken: de Ieren drinken gemiddeld 276 halve liters bier per jaar. De Ierse bierdrinkers worden ook het zwaarst getroffen door klimaatverandering. In het ergste geval stijgt de prijs van een flesje met 193 procent, van 2,17 euro nu naar 6,34 euro. In het minst extreme geval betalen ze straks 2,92 euro voor een halve liter, een stijging van 35 procent.

Ook in Nederland heeft klimaatverandering invloed op de prijs van een pilsje. In het extreemste scenario zorgt de prijsstijging dat we in Nederland per hoofd van de bevolking 39 flesjes minder per jaar drinken, schrijven de onderzoekers.

Bierconsumptie per persoon (2011) Bierconsumptie per persoon (2011)

Urgentie duidelijk maken

Klimaatonderzoeker Dabo Guan is één van de initiatiefnemers van het onderzoek. Hij vertelt aan nieuwszender CNN dat een prijsstijging van bier natuurlijk niet het ergste gevolg is van klimaatverandering. Hij hoopt vooral dat de studie de urgentie van het probleem duidelijk maakt.

"Dit onderzoek laat wel zien welke impact klimaatverandering heeft op jouw leven", zegt hij. Omdat veel mensen genieten van bier, is een hoger prijskaartje een serieus onderwerp. "Als we in de toekomst nog steeds regelmatig bier willen drinken, moeten we samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan."

Kwaliteitsgerst

Guan vertelt dat klimaatverandering effect heeft op de gerstoogst in de meeste landen. Slechts 17 procent van alle gerst wordt gebruikt voor bier, de overige 83 procent is diervoeding. Alleen gerst van goede kwaliteit is geschikt voor bierproductie, legt de onderzoeker uit.

Daarom heeft klimaatverandering vooral effect op bier. Bij extreme weersomstandigheden gaat namelijk niet alleen de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit van de oogst omlaag.

In het ergste scenario daalt de wereldwijde bierconsumptie met gemiddeld 16 procent. Als gevolg daarvan zal de prijs van bier verdubbelen. In het meest positieve scenario daalt de consumptie met 4 procent en stijgt de prijs met 15 procent.

"De landen die het meest van bier houden, zullen het meest lijden onder de prijsstijging", aldus Guan. Dat zijn landen als Ierland, Estland en Tsjechië.

De huidige bierprijzen per halve liter, per land. (2016) De huidige bierprijzen per halve liter, per land. (2016)

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`