Economie

Batterijbedrijf Kees Koolen steekt 1,6 miljard in Chinese fabriek

16 oktober 2018 11:51 Aangepast: 16 oktober 2018 23:06
Afgelopen september werd de miljardendeal van Lithium Werks voor een batterijfabriek in China getekend. Beeld © Lithium Werks

Een consortium van bedrijven, waaronder het deels Nederlandse bedrijf Lithium Werks van ondernemer Kees Koolen, steekt 1,6 miljard in de bouw van een batterijfabriek in China.

De deal werd dinsdag onder toeziend oog van premier Mark Rutte en de Chinese premier Li Keqiang, die in Nederland is om de handelsbanden aan te halen, beklonken. Het geld komt onder meer van het Chinese bedrijf Zhejiang Jiashan Economic and Technological Development Zone Industry en van Lithium Werks zelf, de uitbater van de fabriek.

Het bedrijf ziet een groeiende vraag naar batterijen in China. De nieuwe fabriek krijgt een productiecapaciteit van 8 gigawattuur per jaar en moet in 2021 de deuren openen.

Lithium Werks is een bedrijf van ondernemer Kees Koolen, ex-ceo van Booking.com en een van de rijkste tech-ondernemers van Nederland. Eerder werd ook al de bouw van een grote onderzoekscampus in samenwerking met de Universiteit Twente bekendgemaakt. Daar moet onderzoek worden gedaan naar de batterijen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit zijn de rijkste tech-ondernemers van Nederland

Duurzame energie

Koolen is voor de helft eigenaar van het van oorsprong Amerikaanse Lithium Werks. Het bedrijf werd in 2017 opgezet en ontwikkelt oplaadbare batterijen. In de toekomst moeten die geschikt worden voor bijvoorbeeld het opslaan van duurzame stroom. 

Volgens Koolen kunnen de batterijen een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. "Ze kunnen ervoor zorgen dat we wind- en zonne-energie kunnen opslaan voor later gebruik", zegt hij in een reactie. Maar er moet ook nog veel onderzoek worden gedaan.

Ondertussen is het bedrijf, met afdelingen in de VS, Nederland en China, ook op overnamepad gegaan met de aankoop van accuproducenten Valance en Super B. De bedrijven zouden een gezamenlijke omzet hebben van zo'n 75 miljoen dollar en werk bieden aan meer dan driehonderd mensen. Koolen liet eerder aan Tubantia weten meer bedrijven te willen kopen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`