Economie

May in Brits parlement: Ierse grens mag niet leiden tot 'no deal'

15 oktober 2018 18:08 Aangepast: 15 oktober 2018 18:20
May vandaag voor het Britse parlement. Beeld © AFP

Premier Theresa May sprak vanmiddag onverwacht het Britse parlement toe. Ondanks de langdurige brexit-onderhandelingen blijft de Ierse grens het grootste struikelblok. Maar, zo zegt May, deze kwestie mag niet leiden tot een 'no deal'-scenario.

Ook na lang overleg dit weekend kwamen de onderhandelaars er niet uit over hoe de 500 kilometer lange grens tussen Ierland (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) er na de brexit uit moet komen te zien. "Frustrerend", aldus May in haar toespraak voor het Britse parlement.

Impasse over grens

Een harde grens is een 'no go' voor de Europese Unie. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld om Noord-Ierland ook in de douane-unie te houden.

Daarop kwam May met het idee om dan het hele Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie te houden, tot er een definitieve oplossing is. Maar daarmee gaat de EU niet akkoord. Toch blijft May hoopvol: "Een onderhandelingsdeal is nog altijd bereikbaar en in die geest blijf ik samenwerken met onze Europese partners."

Aan stoelpoten gezaagd

Want volgens de Britse premier is een overeenkomst met de EU, ondanks die impasse mogelijk. Alleen is niet iedereen binnen haar parlement het daarmee eens en wordt er aan haar stoelpoten gezaagd.

Afgelopen weekeinde riep voormalig brexitminister David Davis kabinetsleden op om in opstand te komen tegen May. In The Sunday Times noemde hij haar plan zelfs onacceptabel.

Komende woensdag komen de EU-regeringsleiders bijeen in Brussel. EU-president Donald Tusk noemde dit eerder al 'het moment van de waarheid' in de scheidingsonderhandelingen.  

Politiek verslaggever Fons Lambie zei dit weekeinde dat als het lukt om een akkoord te bereiken, de kans op een ordelijke brexit wat groter is. "Maar als het mislukt deze week, dan is de kans op een chaotische brexit toegenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

De grote brexit-tijdlijn: dit zijn alle sleutelmomenten op een rij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore