Economie

Wintersport in Canada: goede sneeuw, maar niet best voor milieu

15 oktober 2018 14:24 Aangepast: 15 oktober 2018 14:56
Een vader met zijn twee zoons op wintersport in Alberta. Beeld © Getty

Skiën en snowboarden in Canada wordt populairder, merkt KLM. De luchtvaartmaatschappij vloog al drie keer per week op het Canadese Edmonton en dat wordt deze winter uitgebreid naar vier vluchten. KLM adverteert met sneeuwzekerheid, maar naast lekker skiën is een wintersportvakantie naar Canada vooral een belasting voor het klimaat.

De KLM kiest voor extra vluchten omdat de toestellen richting Canada in de winter steeds voller zitten. Een groot deel neemt zijn wintersportuitrusting mee, vertelt een woordvoerder van KLM.

Deze winter mogen wintersporters hun ski's zelfs gratis meenemen naar Edmonton, dat dichtbij de Canadese Rocky Mountains ligt.

De lijn naar Edmonton werd in eerste instantie vooral opgezet voor werknemers van Shell die richting de teerzandvelden gaan waar olie wordt gewonnen. "Toeristen zijn opvulling", legt reisaanbieder Elske Doets uit. Haar bedrijf Jan Doets reizen is gespecialiseerd in reizen naar de VS en Canada.

Miniatuurvoorbeeld
Wintersport

In dit vijfsterrenhotel in Lech verblijven de Oranjes: 'Landelijk, in Oostenrijkse stijl'

Sneeuwzekerheid

KLM werkt voor het opvullen van de vluchten samen met het verkeersbureau van de Canadese provincie Alberta en verschillende reisaanbieders, zoals Jan Doets. Samen bieden ze zogenoemde 'sneeuwzekerdeals' aan, waarmee wintersport in Canada wordt gepromoot.

De regio en het vliegveld van Edmonton stoppen volgens Doets geld in de extra KLM-vlucht. Om hoeveel geld het gaat weet ze niet. Op de vraag om hoeveel geld dat gaat heeft de woordvoerder van KLM niet direct een antwoord. 

Hele actuele cijfers van het verkeersbureau zijn er niet, maar dat meer Nederlandse toeristen het vliegtuig naar de Canadese Rocky Mountains weten te vinden lijkt wel duidelijk.

Bron: Het verkeersbureau van Alberta Bron: Het verkeersbureau van Alberta

Alpen ook sneeuwzeker

Weervrouw Nicolien Kroon van Buienradar geeft toe dat ze zelf ook al heeft gekeken voor een wintersportvakantie in Canada. Het skigebied rond Edmonton ligt noordelijker dan de Alpen, wat inderdaad de kans op sneeuw vergroot.

Toch erkent ze dat het totaal onnodig is om voor sneeuwzekerheid de halve wereld over te vliegen. "Zelfs met klimaatverandering is er in de Alpen veel sneeuwzekerheid."

Zeer belastend voor het klimaat

Dat de vliegindustrie een van de vervuilendste ter wereld is, is bekend. Wie milieubewust wil skiën kan een tripje naar Canada dan ook beter laten schieten. De CO2-uitstoot van een vlucht naar Edmonton is vele malen groter dan een vlucht naar de Alpen, zoals je ziet in onderstaande grafiek. 

Vorig jaar was een van de beste sneeuwjaren in de Alpen, met in bepaalde gebieden een pak van meer dan 7 meter. "Dat was uitzonderlijk", zegt Kroon. Maar ook in mindere jaren hoeft geen wintersporter bang te zijn voor een groene piste.

Recycle de sneeuw van vorig jaar

Daar hebben de skigebieden in de Alpen een paar trucjes voor. Uiteraard het bekende sneeuwkanon dat rond de kerst vaak wordt ingezet als er nog maar weinig sneeuw ligt. Ook hergebruik van oude sneeuw is een optie. In het voorjaar, als het wintersportseizoen is afgelopen, wordt de sneeuw die er nog ligt bij elkaar geveegd en afgedekt met witte doeken. Die isoleren de sneeuw en reflecteren het zonlicht.

Daardoor overleeft de sneeuw de warme zomer. In het najaar wordt de sneeuw weer verspreid over de piste, zodat er een basislaag ligt. Als er verse sneeuw valt, blijft deze sneller liggen. Dit proces heet snowfarming.

Skiën met klimaatverandering

Ook de komende decennia hoeven Europese wintersporters zich echt geen zorgen te maken over de sneeuwcondities in de Alpen, denkt Kroon. "Ik was een aantal jaar geleden op een conferentie met weermensen en daar zeiden kenners dat het wel goed komt in de Alpen."

Klimaatverandering zal ervoor zorgen dat het seizoen misschien wat korter wordt en dat de pistes hoger komen te liggen. Maar de wereld overvliegen om te skiën is echt niet nodig. "En anders kun je nog altijd naar Scandinavië."

Miniatuurvoorbeeld
Wintersport

Nieuwjaarsborrel? Deze bedrijven nemen hun personeel mee op reis

Waarom je toch wil skiën in Canada

Volgens Doets is het skigebied an sich een stuk ecologischer dan de megapistes in Oostenrijk. "Après-ski is er niet. Je skiet in een nationaal park. Er zijn maar vijftig afdalingen in een enorm gebied." Ter vergelijking: de kale skivlaktes in de Alpen, waar alle bomen gekapt zijn, zorgen voor erosie.

Een ander argument waarom mensen kiezen voor wintersport in Canada: het is er veel ruiger. "Het is niets voor klungelaars, maar echt voor gevorderden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore