Nabeurs

Dit is waarom de AEX niet vooruit te branden is

24 augustus 2016 18:15 Aangepast: 30 juli 2017 14:00

Er is een tijd om te kopen, er is een tijd om te verkopen en er is een tijd om te gaan vissen. Een terugblik op een wederom stilletjes verlopen beursdag met RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra, die alle oorzaken op een rij zet.

Na een rode opening kroop de AEX in de loop van de dag weer langzaam omhoog om tenslotte toch weer een daling in te zetten en zo goed als vlak te eindigen. Kortom: een beursdag die weinig harten sneller deed kloppen.

Verloren vertrouwen

Het gebrek aan handel op de Amsterdamse beursvloer tijdens deze zomerse dagen heeft verschillende oorzaken, zegt Veenstra. "Zo wachten we nog op echte economische groei, die vooralsnog achterblijft. Dan is er het verloren vertrouwen in de centrale banken en tot slot het wegblijven van de zogeheten marginale koper. Zo iemand die vlak voor het einde van een veiling toeslaat."

​Niets van dat alles. Want aandelen zijn momenteel duur en volgens Veenstra heeft iedereen die aandelen wilde hebben, deze al gekocht. "En dat houdt het een beetje op als niemand meer activiteiten onderneemt. Misschien moet de overheid een duit in het zakje doen?"

Afblijven

We kijken daarom reikhalzend uit naar aanstaande vrijdag, wanneer de jaarlijkse 'Jackson Hole'-vergadering van de Fed staat gepland. Daar komt duidelijkheid over een eventuele renteverhoging van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Volgens Veenstra moeten zij daar vanaf blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van