Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Staatssecretaris Snel biedt excuses aan voor toeslagenblunders

12 oktober 2018 13:07 Aangepast: 12 oktober 2018 14:42
Staatssecretaris Snel (r) en Kamerlid Pieter Omtzigt Beeld © ANP

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat door het stof voor fouten die de Belastingdienst heeft gemaakt bij het stopzetten van kinderopvangtoeslagen. Ouders die bezwaar maakten kregen geen eerlijke kans bij de rechter.

Het gaat allemaal om een zaak die in 2014 begon te spelen. De kinderopvangtoeslag van 235 ouders die waren aangesloten bij een gastouderbureau werd per direct stopgezet op verdenking van fraude.

Ouders die bezwaar maakten tegen het acuut stopzetten werden jarenlang getraineerd door de fiscus en bij de rechter bleek de Belastingdienst delen van de dossiers achter te houden.

Excuses

Staatssecretaris Snel heeft nu, jaren later, zijn excuses aangeboden voor het debacle en beterschap beloofd. Nadat de ombudsman vorig jaar al een vernietigend rapport schreef over de werkwijze van de afdeling Toeslagen en meerdere sets Kamervragen geeft Snel nu toe dat het stopzetten van de toeslag onvoldoende was gemotiveerd en het was niet duidelijk voor ouders welke bewijsstukken moesten worden aangeleverd.

Daarnaast hield de fiscus ook nog eens stukken achter als de ouder daar naar vroeg en tijdens de beroepsprocedure bij de bestuursrechter werd niet het hele dossier overlegd. "Daarmee zijn feitelijk de rechten ontnomen van burgers", oordeelt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de vragen aan de regering had gesteld.

Wie is verantwoordelijk?

Een van de openstaande vragen is hoe het kan dat de Belastingdienst stelselmatig een groep burgers geen eerlijke kans gaf en wie daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk was voor dat beleid. Volgens de Belastingdienst was daar trouwens geen beleid voor, zegt Omtzigt, maar het Kamerlid vraag zich af hoe het dat kan dat in de praktijk deze hele groep jaren moest wachten op uitsluitsel.

Inmiddels is een Kamerdebat over de zaak aangevraagd, waarin ook op die vraag een antwoord moet komen.

Bewindslieden gaan niet vrijuit

Ook over de rol die de drie staatssecretarissen (Frans Weekers, Eric Wiebes en Snel) hebben gespeeld in dit dossier oordeelt het coaltiekamerlid hard. "Onvoldoende. Volstrekt onvoldoende." 

Hij neemt het de bewindslieden kwalijk dat eerst de Ombudsman aan de bel moest trekken en vervolgens de Kamer 1,5 jaar zich met de zaak bezig moest houden, voor er een oplossing kwam. "Dat kan ik niet bij elk dossier doen", zegt Omtzigt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van