Economie

Rutte praat met top bedrijfsleven, maar Shell en Unilever zijn er niet bij

11 oktober 2018 14:32 Aangepast: 11 oktober 2018 16:20
Beeld © ANP

Premier Mark Rutte praat vanmiddag met de fine fleur van het Nederlandse bedrijfsleven, maar er zijn twee opmerkelijke afwezigen. De president-commissarissen van Unilever en Shell zijn er niet bij. Opmerkelijk, want het gesprek is bedoeld om de bekoelde relatie te verbeteren.

De relatie met het bedrijfsleven is onder meer verslechterd door de megaboete voor ING en de politieke reacties daarop. Ook het besluit van Rutte om het afschaffen van de dividendbelasting te heroverwegen nadat nadat Unilever onder druk van aandeelhouders besloot het hoofdkantoor toch niet helemaal naar Nederland te verhuizen heeft de banden niet verbeterd. 

Shell en Unilever hebben jarenlang gelobbyd voor afschaffen van de dividendbelasting. Het afschaffen ervan scheelt de schatkist 1,9 miljard aan inkomsten, de maatregel is dan ook zeer omstreden. 

Andere afspraken 

De uitnodiging om bij Rutte langs te gaan, is maanden geleden tot stand gekomen op verzoek van het bedrijfsleven zelf, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken. 

Dat Unilever er niet bij is, heeft volgens het bedrijf niets te maken met het besluit van Rutte om het afschaffen van de dividendbelasting te heroverwegen.

Marijn Dekkers, president-commissaris van Unilever, had toen hij de uitnodiging kreeg al een andere afspraak in het buitenland in zijn agenda staan waar hij niet onderuit kon, laat een woordvoerder weten. En omdat het een bijeenkomst was voor president-commissarissen, is er ook niemand anders van het bedrijf bij, zo laat zij weten. 

Zijn collega Chad Holliday van Shell is er ook niet bij: 'verhinderd', laat Shell weten. Het bedrijf wil verder niets kwijt over de reden voor die verhindering.

Relatie bekoeld

De relatie tussen Unilever en premier Rutte is sinds vrijdag flink bekoeld. Toen maakte het bedrijf bekend dat het toch niet één hoofdkantoor in Nederland vestigt. Dat was voor Rutte aanleiding om het afschaffen van de dividendbelasting, de meest omstreden regeringsmaatregel, te heroverwegen. 

Het afschaffen van de dividendbelasting was volgens Rutte nodig voor het vestigingsklimaat, maar uiteindelijk profiteerde vooral het half-Britse Unilever ervan. Vooral Britse aandeelhouders hebben namelijk last van die dividendbelasting, omdat beleggers uit vrijwel alle andere landen de belasting kunnen verrekenen met hun belastingaangifte, maar inwoners van het Verenigd Koninkrijk niet.

Schitteren door afwezigheid

Omdat er onder meer gesproken gaat worden over het vestigingsklimaat in Nederland, is het hoogst opmerkelijk dat Unilever en Shell, samen goed voor 30 procent van de totale AEX-index, er niet bij zijn.

Onder aanvoering van Unilever en Shell wordt al zo'n 15 jaar gelobbyd om de dividendbelasting van tafel te krijgen, bleek eerder uit een analyse van RTL Z.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lange lobby

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks

Afschaffing dividendbelasting

Net als Unilever zou Shell de dividendbelasting graag geschrapt zien. Dat bedrijf heeft weliswaar in 2005 gekozen voor één hoofkantoor in Nederland, maar dat betekende wel dat de Britse aandeelhouders vanaf dat moment dividendbelasting zouden moeten gaan betalen.

Dat doen ze uiteindelijk niet door een complexe juridische truc die Shell heeft uitgehaald. Die zorgt ervoor dat houders van aandelen die aan de Britse beurs verhandeld worden onbelast dividend uitgekeerd krijgen. Het liefst zou Shell gewoon één aandelenklasse hebben.

Geheimzinnig

Wie wel komen wordt in eerste instantie geheim gehouden door het ministerie. Maar na een publicatie in het Financieele Dagblad bevestigt het ministerie dat president-commissarissen Jan Hommen van Ahold-Delhaize, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van ING. 

In totaal komen vijftien president-commissarissen en commissarissen van AEX-fondsen langs in het Catshuis, om 15.00 uur vanmiddag. Wie er nog meer komen praten was in eerste instantie onduidelijk, het ministerie van Algemene Zaken wilde daar niet meteen duidelijkheid over verschaffen. "Het is niet aan ons om bekend te maken wie er bij de bijeenkomst zijn", laat een woordvoerder in eerste instantie weten.

'Alleen met toestemming'

Dat mag alleen met toestemming van de gasten zelf, verdedigde premier Rutte zich deze week al in de Kamer. Daar eisten GroenLinks en de SP dat hij inzicht geeft in welke bedrijven contact met hem zoeken om te praten over het eventuele terugdraaien van het afschaffen van de dividendbelasting. Maar dat gaat niet gebeuren, zei Rutte tijdens het Vragenuurtje

Gastenlijst

Maar uiteindelijk gaven alle aanwezigen toestemming. Dit zijn de gasten: 

 • Martin van Pernis (Aalberts Industries)
 • Tom de Swaan (ABN Amro)
 • Bill Connely (Aegon)
 • Jan Hommen (ING)
 • Jurjen van Breukelen (Altice
 • Gerard Kleisterlee (ASML)
 • Jeroen van der Veer (Philips)
 • Hans Wijers (Heineken & ING)
 • Duco Sickinghe (KPN)
 • Jan Holsboer (NN Group)
 • Wout Dekker (Randstad)
 • Arthur van der Poel (Signify)
 • Colin Dyer (Unibail-Rodamco)
 • Ben Noteboom (Koninklijke Vopak)
 • Frans Cremers (Wolters Kluwer)
 • Joop Drechsel (Gemalto)

Daarnaast zijn er nog twee afgevaardigden van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek (DBBW). Die firma doet het secretariaat van de groep ondernemingen. 

Geen mededelingen

Wat er precies besproken wordt vanmiddag blijft ook onder de pet. Het ministerie is niet van plan iets mee te delen over de inhoud van het overleg. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van