Economie

Trump haalt weer uit naar centrale bank: 'Fed is gek geworden'

11 oktober 2018 09:28 Aangepast: 11 oktober 2018 09:48
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft wederom laten weten het niet eens te zijn met het verhogen van de officiële rente door de Fed, de Amerikaanse centrale bank: 'The Fed is going loco'.

Trump vindt dat de Federal Reserve doordraait met het verhogen van de rente. Dat zei hij na de zware koersverliezen op de beurzen gisteren. Volgens de president is de uitverkoop op de beurzen niet te wijten aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar aan de renteverhogingen van de Fed.

De centrale bank in de VS is, net zoals de Europese Centrale Bank (ECB), volledig zelfstandig. Trump heeft dus niets te zeggen over het rentebeleid.

Weer een uithaal 

Trump stelde in een telefonisch interview met Fox News dat de Fed het probleem is, niet de handelsvete. "Ze verhogen de rente en het is belachelijk. De Fed is gek geworden.''

Het is niet voor het eerst dat Trump uithaalt naar de Fed. Eerder deze week zei hij dat er te veel haast wordt gemaakt met het verhogen van de rente. De Fed krikte de rente dit jaar al drie keer op en op de markt wordt verwacht dat in december de rente verder verhoogd zal worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Fed-baas slaat terug naar Trump: rentestijging is beste voor economie

'Hogere rente juist goed'

In augustus zei Trump dat Fed-baas Powell juist voor 'goedkoop geld' zou moeten zorgen om de economische groei te behouden. Een renteverhoging zorgt er juist voor dat geld lenen duurder wordt.

Powell sloeg toen terug door te zeggen dat de verhogingen van de officiële rentetarieven door de Fed de beste manier zijn om het herstel van de economie in de VS te beschermen, de banengroei zo sterk mogelijk te houden en de inflatie in bedwang te houden, aldus Powell in zijn speech in Jackson Hole.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit is Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed

Trump was eerder wél voor hogere rente

Frappant is dat Trump, voordat hij president werd, jarenlang uithaalde naar de Fed omdat deze volgens hem de rente te laag zou houden en daardoor het gevaar van een zeepbel in de economie zou voeden.

'Reden voor verdere verhoging'

Er zijn genoeg redenen om de rente verder te verhogen in december", zei beurscommentator Durk Veenstra eind september.

De werkloosheid in de VS is heel laag, verwacht wordt dat de lonen zullen stijgen, de inflatie is hoog en de overheid laat door de maatregelen van Trump het tekort oplopen, legt Veenstra uit.

Slecht voor aandelen

Een hogere rente is meestal slecht voor aandelenkoersen, omdat beleggers dan een alternatief hebben voor aandelen. Wall Street heeft ook grote invloed op de beurzen in Europa. 

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat Europese aandelen omhoog gaan en Amerikaanse omlaag", zei Corné van Zeijl van Actiam eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hogere rente is slecht voor aandelen, dit is waarom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van