Economie

Selfiesticks en huurfietsen: toerisme in Nederland in 4 grafieken

10 oktober 2018 15:35 Aangepast: 10 oktober 2018 15:36
Twee toeristen in Amsterdam Beeld © Getty Images

Slingerende Engelsen op een huurfiets, selfiesticks die omhoog gaan in het museum of lallende jongeren op de Wallen: het aantal toeristen in ons land zal de komende jaren flink toenemen, verwacht het bureau voor toerisme. De sector in vier grafieken:

1) Duitsers en Chinezen

Voor wie denkt dat er alleen maar Aziaten naar Nederland komen: dat is niet helemaal waar. We zijn vooral populair bij onze buren: Duitsland en België. Vorig jaar kwamen er meer dan 5 miljoen Duitsers naar Nederland, en nog eens ruim 2 miljoen Belgen. Op plek acht staan de Chinezen pas.

Landen waar buitenlandse toeristen vandaan komen Landen waar buitenlandse toeristen vandaan komen

De verwachting is wel dat het aantal Chinese toeristen de komende jaren blijft toenemen. Ze zijn dolenthousiast over Nederland.

De Zaanse Schans, de Keukenhof en daarna een bezoek aan het Designer Outlet in Roermond, waar ze er alles aan doen om het Chinese toeristen naar de zin te maken. In 2030 komen er naar verwachting 665.000 Chinezen een bezoekje brengen aan Nederland.

2) Druk, druk, druk

Op sommige plekken struikel je over de toeristen met selfiesticks en huurfietsen. Maar lang niet overal is het even druk.  Amsterdam spant de kroon: daar komen ieder jaar ruim 8 miljoen buitenlandse toeristen. Voor het perspectief: er wonen 844.000 mensen in de stad.

Al een paar jaar wordt daarom geprobeerd om het aantal toeristen iets meer te spreiden over heel Nederland. Er wordt gewezen op het mooie Lake District (Friesland), Design District (Eindhoven) en het Royal District (Den Haag).

Maar dat wil nog niet erg lukken. De meeste internationale toeristen bezoeken toch vooral het Venetië van het Noorden.

Toeristen die Nederland bezoeken gaan vooral naar Amsterdam Toeristen die Nederland bezoeken gaan vooral naar Amsterdam

3) Dat levert wat op

Een schrale troost voor wie de drukte zat is: de hordes toeristen brengen flink wat geld in het laatje. Hotelovernachtingen, uitjes, en etentjes in restaurants; het toerisme draagt meer bij aan de BV Nederland dan de landbouw en gas- en oliewinning bij elkaar.

Bijdrage toerisme aan de economie Bijdrage toerisme aan de economie

Vorig jaar was het toerisme goed voor 28,3 miljard euro aan toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Omgerekend is dat 4,3 procent van ons bruto binnenlands product.  

4) Prijs voor een nachtje slapen

Klein minpuntje: omdat Nederland zo populair is bij toeristen, stijgen ook de prijzen van hotelkamers. In het centrum van Amsterdam ligt de bezettingsgraad van hotels boven de 90 procent: dat betekent dat een hotel zo goed als het hele jaar is volgeboekt. Als je een kamer weet te bemachtigen, zijn de prijzen dan ook hoger dan elders in het land.  

De gemiddelde prijs die je in Nederland betaalt voor een nachtje in een hotel is 112 euro. Maar regionaal zijn er grote verschillen, zo vallen de prijzen in Maastricht hoger uit dan in Den Haag of Rotterdam.

Gemiddelde prijs voor een hotelkamer per nacht Gemiddelde prijs voor een hotelkamer per nacht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van