Economie

Ford verkocht nieuwe auto's met oude navigatiesoftware: 'Misleiding'

10 oktober 2018 14:25 Aangepast: 10 oktober 2018 14:37
Een Ford Focus FT. Beeld © AFP

Autofabrikant Ford heeft een tik op de vingers gekregen van de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens de reclamewaakhond heeft Ford consumenten misleid met advertenties over hun navigatiesoftware.

De zaak kwam aan het rollen door een klacht die de Consumentenbond had ingediend bij de RCC. De bond zou de afgelopen jaren veel klachten hebben gehad van Ford-kopers, die met oude navigatiekaarten zaten opgescheept.

Volgens de bond hadden consumenten dat niet kunnen weten, gezien de advertentieteksten van Ford. Daar staat in:

"We zetten ons in voor het verhogen en verbeteren van de SYNC gebruikerservaring. En om het nog beter te maken, hebben we regelmatig software-updates, zodat je altijd de laatste versie van SYNC hebt en kan profiteren van onze nieuwste ontwikkelingen. Binnenkort is hier ook de SYNC 3 navigatie update te downloaden"

Oude kaarten

De Consumentenbond droeg aan dat kopers uit bovenstaande tekst niet kunnen opmaken dat de kaarten die bij vrijwel alle modellen geleverd werden uit 2014 stamden. Daar bracht Ford tegenin dat dat ook niet het geval was: ze dateerden namelijk uit 2015.

Bovendien zouden consumenten begrijpen dat routekaarten nooit '100 procent accuraat zijn', verweerde Ford zich.

Misleiding

Dat laatste beaamt de RCC, maar 'diezelfde consument zal echter niet verwachten dat nieuwe voertuigen van Ford, voorzien van SYNC 3, op de nieuwste Ford Focus en Ford Transit Connect na, tot voor kort standaard werden geleverd met routekaarten die reeds in 2015 beschikbaar zijn gekomen', schrijft de commissie.

Omdat Ford belangrijke informatie achterwege liet over de leeftijd van de kaarten, hebben consumenten mogelijk een koopbeslissing gemaakt, die ze anders niet hadden gemaakt. En dus is het oordeel hard: misleiding.

Daarnaast is de Commissie ook niet te spreken over de uiting 'binnenkort is hier ook de SYNC 3 navigatie update te downloaden'. Ten eerste is dat volgens de RCC te vaag en ten tweede bleek tijdens de zitting dat dat slechts een verwachting is van Ford. Ook dit is volgens de commissie misleiding.

Ford in beroep

Ford legt zich niet neer bij de uitspraak en gaat in beroep. Uitspraken van de RCC zijn trouwens niet bindend, maar als een bedrijf zijn leven niet betert kan uiteindelijk de ACM wel boetes opleggen.

De redenen waarom Ford in beroep gaat, houdt het voorlopig voor zichzelf. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf zijn zaak gaat maken tijdens de beroepszitting.

Wel benadrukt het bedrijf dat alle auto's inmiddels worden geleverd met de nieuwe kaarten en dat consumenten die ook gratis kunnen downloaden van de site als ze al een wagen hebben. Als dat niet lukt, kun je ook naar de Ford-dealer gaan, maar dan betaal je wel 39 euro werkloon.

Compensatie?

Of Ford een compensatieregeling aan gaat bieden als de automaker ook in beroep ongelijk krijgt, kon de woordvoerder nog niets zeggen. De Consumentenbond heeft de automaker daartoe opgeroepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van