Economie

Hoekstra: ondanks megaschikking blijft ING huisbankier overheid

09 oktober 2018 15:04 Aangepast: 28 maart 2019 14:44
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

De megaschikking van 775 miljoen euro die ING trof met het Openbaar Ministerie omdat het onvoldoende toezicht hield op mogelijk criminele activiteiten van klanten, kan niet als argument worden gebruikt om de bank opzij te zetten als huisbankier van de overheid.

Dat meldt minister Wopke Hoekstra van Financiën in antwoord op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA) en Bart Snels (GroenLinks). Die wilden weten of het mogelijk was ING te wippen als huisbankier, naar aanleiding van de megaschikking.

Lopend contract opzeggen kan niet zomaar

Maar de schikking is geen reden om een lopend contract op te zeggen. Dat kan alleen als de bank niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen of dat verzuimt, of niet kredietwaardig meer is, legt Hoekstra uit.

Andere redenen om op te zeggen zonder dat de rechter eraan te pas komt zijn het wegvallen van toezicht op de bank of een dreigend faillissement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op ING zwelt aan: Amsterdam wil van zijn huisbank af

Aanbestedingsprocedure

De bank is via vier contracten verantwoordelijk voor het betalingsverkeer en uitgaande creditcardbetalingen van de overheid. Toen die contracten tussen 2014 en 2017 werden gesloten, voldeed ING aan alle regels van de aanbestedingsprocedures, schrijft Hoekstra.

Bij zo'n aanbestedingsprocedure wordt gekeken of bedrijven die meedingen zich aan de wet houden, maar dat is niet in een aparte eis vastgelegd in de voorwaarden. 

Falend toezicht

De schikking die de bank trof gaat over de periode tussen 2010 en 2016, toen ING het toezicht niet op orde had om te voorkomen dat klanten geld witwassen of terreur financieren niet op orde had. 

Het contract voor het betalingsverkeer van de overheid loopt tot 1 mei van 2019 en kan daarna nog twee keer verlengd worden. Hoekstra sluit niet uit dat de bank ook daarna nog huisbankier van de overheid blijft. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van