IMF: Economie groeit minder snel door handelsoorlog
Door de handelsoorlog tussen de VS en China zal de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar minder snel groeien, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De VS wordt er zelf ook door geraakt, maar Europa nog harder.
Dit jaar én volgend jaar groeit de wereldeconomie met 3,7 procent, dat is 0,2 procentpunt minder dan dit voorjaar nog werd verwacht, zegt het IMF. In april had het IMF juist de groeiverwachtingen voor beide jaren met 0,2 procentpunt verhoogd, zodat we nu weer terug zijn bij de groeiprognose van precies een jaar geleden.
Vanwege de vele opgeworpen importheffingen heeft het IMF de groeiramingen voor de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld, voor 2019 verlaagd.
DNB-topman: 'Hoge schulden kunnen leiden tot correctie op de beurs'
Eurozone harder geraakt dan China
Maar voor dit jaar handhaaft het IMF de eerdere verwachting. Zo zal de VS met 2,9 procent groeien en China met 6,6 procent. Voor grote delen van de rest van de wereld heeft het IMF ook de prognoses voor het 2018 verlaagd.
Zo zal de eurozone dit jaar nog maar met 2 procent groeien, terwijl in april nog werd uitgegaan van een toename met 2,4 procent. Voor volgend jaar is de verwachting teruggebracht van 2 procent tot 1,9 procent.
Duitsland en Nederland
Die lager verwachte groei is geen goed nieuws voor onze economie. Nederland drijft het meeste handel met landen in Europa, vooral de eurozone. Maar de voorziene groei voor Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, is voor 2018 verlaagd van 2,5 procent tot 1,9 procent. Voor 2019 is de prognose voor Duitsland minder teruggebracht: van 2 procent tot 1,9 procent.
De Nederlandse economie zal dit jaar niet met 3,1 procent groeien, maar met 2,8 procent, denkt het IMF. Voor volgend jaar heeft het IMF de groeiverwachting opmerkelijk genoeg verhoogd, van 2,4 procent tot 2,6 procent. Maar daarbij speelt mee dat het IMF tot nu toe wat voorzichtiger was dan het Centraal Planbureau (CPB). Inmiddels gaat het IMF uit van dezelfde groeicijfers als het CPB vorige maand.
Opkomende landen
Het IMF is ook somberder over het beeld in opkomende markten. Het merkt op dat crises in landen als Turkije en Argentinië ook een bedreiging kunnen vormen voor de wereldeconomie als geheel.
Verder wijst het IMF op de risico's rond de hoge schuldenniveaus verspreid over de wereld. Gisteren stipte Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), deze gevaren ook al aan.