Ga naar de inhoud
Economie

DNB waarschuwt: te snelle energietransitie kan wel 159 miljard kosten

DNB-president Klaas Knot. Beeld © ANP

Als de overgang naar hernieuwbare energie in Nederland te snel gaat, kan dat de financiële sector miljarden euro's kosten. Dat zegt Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, in gesprek met RTL Z.

"Hoe minder tijd er is voor de energietransitie, hoe schoksgewijzer deze zal verlopen en hoe meer last de financiële sector ervan heeft", aldus Knot.

Deze bevindingen staan ook in het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) Najaar 2018, waarin verschillende scenario's uitgerekend zijn aan de hand van een stresstest. Nederlandse financiële instellingen zouden in totaal zo'n 48 tot 159 miljard euro kunnen verliezen na een te snelle transitie, aldus DNB.

'Overheden snel met beleid komen'

In het klimaatakkoord van Parijs hebben zo'n 200 landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden. Dat betekent dat landen als Nederland moeten zorgen voor een duurzamere energievoorziening met een veel lagere uitstoot van broeikasgassen. Zo moeten we bijvoorbeeld van het gas af en meer gebruik maken van wind- en zonne-energie.

Overheden moeten snel met beleid komen, waarschuwt DNB in het rapport. Als zij te lang wachten, kom de energietransitie als een schok. En een te snelle verandering kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse financiële sector.

'Houd
Zie ook:
'Houd temperatuurstijging op 1,5 graad, anders zijn gevolgen desastreus'

'Begin op tijd'

"Als bijvoorbeeld op korte termijn de CO2-prijs fors wordt verhoogd, dan kan dat tot 160 miljard aan verliezen leiden", zegt Knot. Zo'n prijsstijging raakt productiebedrijven die veel gebruik maken van CO2 het hardst, maar daar stopt het niet bij. Verliezen bij dit soort bedrijven hebben via de productieketens invloed op andere sectoren en daarmee op de economie als geheel.

Knot benadrukt hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met de energietransitie. "Als de risico's op leningen aan vervuilende bedrijven stijgen, dan moeten zij een hogere rente (risicopremie, red.) betalen. Voor de economie als geheel kan dat gunstig zijn, omdat vervuilende industrie versneld wordt uitgefaseerd. Daar zullen andere bedrijven weer van kunnen profiteren. Maar voor bedrijven in de financiële sector is zo'n snelle ontwikkeling juist niet gunstig."

Goed voor milieu, schok voor economie

Plotseling een CO2-belasting invoering is bijvoorbeeld een slecht idee, becijfert DNB. Als er dan ook nog eens een technologische doorbraak is waardoor investeringen in bijvoorbeeld zonne- en windparken snel toenemen, is het effect nog groter.

In zo'n situatie verliezen bijvoorbeeld kolencentrales in rap tempo hun waarde. Dat is misschien goed voor het milieu, maar een schok voor de economie.  

DNB-topman:
Lees ook:
DNB-topman: 'Hoge schulden kunnen leiden tot correctie op de beurs'