Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

DNB-topman: 'Hoge schulden kunnen leiden tot correctie op de beurs'

08 oktober 2018 15:32 Aangepast: 09 oktober 2018 09:55
Topman Klaas Knot van de centrale bank De Nederlandsche Bank (DNB). Beeld © ANP

We leven wereldwijd nog op een 'schuldenkurk', zegt topman Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Als de rente flink zou stijgen, 'dan raakt dat de financiële sector en het kan leiden tot een forse correctie op de financiële markten'.

Dat zegt Knot in een interview met RTL Z, dat vanavond om 20.30 uur wordt uitgezonden tijdens Beurs Inside. Aanleiding van het gesprek is de halfjaarlijkse publicatie van het Overzicht Financiële Stabiliteit van DNB.

De DNB stelt dat er niet één factor is die een gevaar vormt voor de financiële markten. "Het is eerder een optelsom, onder de gemeenschappelijke noemer de rente", aldus Knot.

Onzekerheden en handelsoorlogen

De rente is nu laag, maar die kan door twee manieren oplopen. Als de rente stijgt doordat de economie groeit, dan is dat niet zo'n probleem, denkt Knot.

Anders is het als de rente toeneemt door onzekerheden, zoals handelsoorlogen, de brexit of een snellere verhoging van de officiële rente in de VS. Beleggers eisen dan een hogere risicopremie en dat is slecht voor aandelen.

Turkije en Argentinië

De hogere rente heeft, samen met een zwakkere wisselkoers, voor landen als Turkije en Argentinië al voor problemen gezorgd. En dat kan ook gevolgen hebben voor banken, denkt Knot.

Eerder meldde RTL Z dat de Nederlandse bank ING in Turkije voor 345 miljoen euro aan leningen met betalingsachterstanden heeft of waarvan de leners moeite hebben om de rente te betalen.

Over ING maakt hij zich geen zorgen, maar hij zegt wel dat Nederlandse pensioenfondsen voor een paar procent in opkomende markten hebben zitten. Daarbij gaat het om flinke bedragen.

'Aandelen hoog gewaardeerd'

Wat dat betekent voor de beurs? "Aandelen zijn nu behoorlijk hoog gewaardeerd", aldus Knot. Hij stipt aan dat in de VS Wall Street bezig is aan de langste periode met stijgende aandelenkoersen in de geschiedenis, waarbij recent weer records werden neergezet.

Vaak eindigt zo'n periode wanneer de rente stijgt, aldus Knot. Hij ziet het risico dat de waarde van aandelen boven het langetermijn gemiddelde ligt.

Beurs Inside: Klaas Knot over de grootste bedreigingen voor de financiële markten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore