Economie

Amerikaanse onderzoekers winnen Nobelprijs voor de Economie

08 oktober 2018 12:12 Aangepast: 08 oktober 2018 13:20
Paul Romer is voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank. Beeld © ANP

De vijftigste Nobelprijs voor de Economie gaat naar de Amerikaanse wetenschappers William Nordhaus en Paul Romer voor hun onderzoek naar de invloed van de klimaatverandering en technologische ontwikkelingen op de economie.

De prijs bestaat uit 9 miljoen Zweedse kronen, iets minder dan een miljoen euro. William Nordhaus (1941) is professor aan de Universiteit van Yale en krijgt de prijs voor het integreren van klimaatverandering in macro-economisch onderzoek.

Econoom Paul Romer (1955) is de grondlegger van de endogene groeitheorie. Hij onderzoekt de effecten van technologische ontwikkeling op de economie.

Romer was tussen 2016 en begin dit jaar hoofdeconoom van de Wereldbank. In januari stapte hij per direct op vanwege voortdurende conflicten met zijn medewerkers.

Geen echte Nobelprijs

Strikt genomen is de 'Nobelprijs' voor de Economie geen Nobelprijs, zoals die wordt uitgereikt voor bijvoorbeeld de vrede en de literatuur. De prijs voor de Economie wordt sinds 1969 door de Centrale Bank van Zweden toegekend ter nagedachtenis van de Zweedse uitvinder Alfred Nobel.

De eerste winnaar was de Nederlander Jan Tinbergen, samen met de Noor Ragnar Frisch. Tinbergen studeerde natuurkunde en ondanks het feit dat hij beroemdheden als Albert Einstein ontmoette vond hij wiskunde en statistiek en later economie toch interessanter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Nobelprijs voor de Economie is eigenlijk helemaal geen Nobelprijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van