Ga naar de inhoud
Economie

'Juridisch argument voor afschaffing dividendbelasting is van tafel'

Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat hij de afschaffing heroverweegt. Beeld © ANP

De duizenden rechtszaken van grote buitenlandse bedrijven tegen de dividendbelasting, hoeven geen reden te zijn om de belasting te schrappen. Advocaat-generaal Peter Wattel stelt in een advies aan de Hoge Raad dat de eisers geen kans maken.

Als er al geld betaald moet worden, dan is het niet veel. Dat schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad die het advies hebben ingezien. Volgens de kranten veegt Wattel hiermee één van de belangrijkste argumenten van tafel om de omstreden belasting af te schaffen.

Er lopen nu 7000 rechtszaken van buitenlandse belegingsfondsen tegen de dividendtaks. Zij vinden de belasting niet eerlijk, omdat Nederlandse beleggers die terugkrijgen, en zij niet altijd. En dat is tegen de Europese regels, vinden zij.

Het kabinet wilde mede daarom van de dividendbelasting af. Maar volgens een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, is dat niet nodig. De rechtszaken maken namelijk weinig kans. Buitenlandse beleggingsfondsen worden helemaal niet gediscrimineerd, zegt de advocaat-generaal.

'Ze schieten er weinig mee op'

Volgens FD en Trouw schrijft de advocaat-generaal dat de buitenlandse fondsen weliswaar anders behandeld worden, maar dat zij daar ook voordeel van hebben. 

En verder kunnen buitenlandse beleggingsfondsen alleen dividendbelasting terugvragen als zij net als Nederlandse beleggingsfondsen éérst belasting betalen over uitkeringen aan hun deelnemers. Wattel vraagt zich af waarom zij dat zouden willen, want ze schieten er weinig mee op.

Advocaat-generaal Wattel meent bovendien dat de Nederlandse heffing niet in strijd is met het vrije verkeer van kapitaal en evenmin discrimineert tussen binnenlandse en buitenlandse beleggingsfondsen. Wattel baseert zich op een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een vergelijkbare zaak uit Denemarken. Meestal volgt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal op.

Wankelend voorstel

De argumenten voor het afschaffen van de dividendbelasting worden steeds dunner. Volgens het kabinet is afschaffing van deze belasting goed voor het vestigingsbeleid was en daarmee voor de BV Nederland. Multinationals zoals Unilever zouden zo gelokt worden en behouden.

Maar vrijdag werd bekend dat Unilever een voorgenomen verhuizing van het Londense hoofdkantoor naar Rotterdam afblaast. Premier Mark Rutte, warm pleitbezorger van de afschaffing van de dividendbelasting, liet toen weten dat het hele plan om de dividendbelasting af te schaffen nu wordt heroverwogen. 

Dit is een artikel van