Economie

Voorkomen ziekteverzuim niet beter via private verzekeraars dan UWV

03 september 2015 11:38 Aangepast: 06 september 2015 16:46
Beeld © ANP

Bedrijven die via private bedrijven in plaats van via het UWV zijn verzekerd doen het bij voorkomen van ziekteverzuim en re-integratie niet beter.

Dat zegt het Centraal Planbureau in een rapport. Toen de wet werd gewijzigd, bijna tien jaar geleden, was dat juist wel de bedoeling. Private verzekeraars zouden namelijk een sterkere prikkel hebben om ervoor te zorgen dat bedrijven minder schade hebben. Een betere preventie had er namelijk toe moeten leiden dat minder werknemers in de ziektewet zouden belanden of arbeidsongeschikt zouden worden.

Ook de verwachte integratie van de deelmarkten voor verzekering van loondoorbetaling en die van de WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) is niet tot gelukt.

Hebben private verzekeraars wel bestaansrecht?
Het is volgens het CPB nu aan de verzekeraars om hun toegevoegde waarde bewijzen. Als op een bepaald moment blijkt dat bedrijven die niet via het UWV maar via private bedrijven zijn verzekerd het nog steeds niet beter doen, dan vervalt een van de argumenten om hen te laten concurreren met het UWV.

Het Verbond van Verzekeraars zegt in een reactie dat verbetering in zicht is, mede dankzij nauwere samenwerking met het UVW op het gebied van herkeuringen en het uitwisselen van gegevens. ''Deze afspraken beginnen hun vruchten af te werpen''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`