Economie

Illegaal hotelletje in Roermond blijkt groenste van Nederland

09 oktober 2018 06:04 Aangepast: 09 oktober 2018 11:07
Villadelux Swalmerhof in Roermond stoot het minste CO2 uit per gastnacht. Beeld © Google

Het meest energiezuinige hotel van Nederland blijkt een illegale accommodatie in Roermond te zijn. "Wij het meest energiezuinig? Dit is helemaal nieuw voor ons." Nederlandse hoteliers doen weinig aan energiebesparing en dat is een gemiste kans.

Hoe duurzaam hotels zijn, kun je zien op de Nederlandse boekingssite Bookdifferent.com. De website kijkt onder andere naar de CO2-voetafdruk van de hotels.

Via een algoritme wordt de gemiddelde uitstoot van koolstofdioxide (CO2) per hotel per gastnacht berekend. Deze voetafdruk wordt berekend in kilo's. Een hotel met een afdruk van 9,99 kilo CO2 of kleiner wordt aangemerkt als duurzaam hotel.

Illegaal moslimhotel

Villadelux Swalmerhof in Roermond heeft met 0,05 kg CO2-uitstoot per gastnacht de kleinste voetafdruk van alle hotels in Nederland. Wie een hypermodern, circulair Tesla-achtig hotel verwacht, heeft het mis. Villadelux is alles behalve hip. Het is een sober hotel met 9 bescheiden kamers. Het enige opvallende is dat Villadelux Swalmerhof zich naar eigen zeggen richt op moslimgezinnen. Uit niks blijkt dat duurzaamheid een speerpunt is.

Eigenaar Crit Lambriex reageert verrast. "Wij het meest energiezuinig? Dit is helemaal nieuw voor ons." De Limburger heeft dan ook andere zaken aan zijn hoofd. Hij ligt al jarenlang in de clinch met de gemeente. Villadelux is sinds 2015 illegaal gevestigd in de Swalmerstraat. De gemeente heeft hem dwangsommen opgelegd van in totaal 10.500 euro, blijkt uit stukken van de gemeente die RTL Z heeft ingezien.

Wellness betekent grote voetafdruk

Hoe kan zo'n hotel nou het meest energiezuinig zijn? Volgens Lonneke de Kort van Bookdifferent.com is dat logisch. "Juist kleine, sobere hotels hebben een kleine CO2-voetafdruk per hotelgast. Hotels met een wellness of zwembad verbruiken heel veel energie en hebben dus een grote CO2-voetafdruk. Ook hotels met veel grote suites scoren niet goed, omdat die verhoudingsgewijs veel moeten stoken voor weinig gasten."

Lambriex denkt dat hij zijn nummer 1-notering dankt aan zijn doorstroomboiler. "Wij hebben geen megaboiler die water voorverwarmt en op temperatuur moet houden. Onze doorstroomboiler verwarmt alleen water als er gasten zijn. De energie hiervoor wordt opgewekt met zonnepanelen." 

Ook heeft Lambriex zijn 500 watt gloeilampen vervangen door ledverlichting.

Het begrip duurzaam is veel breder

Lonneke de Kort van Bookdifferent.com juicht het toe dat de overheid ondernemers dwingt om energiebesparende maatregelen te nemen, maar ze benadrukt dat dit maar één element binnen het begrip duurzaamheid is.

Om te bepalen of een hotel duurzaam is, kijkt Bookdifferent.com ook naar de ecologische, sociale, culturele en economische impact van de producten en diensten van een hotel. "Het gaat er bijvoorbeeld ook om of je het gebruik van plastic minimaliseert, je brood bij de bakker in de buurt haalt en eerlijke lonen betaalt", zegt De Kort.

Druk vanuit de overheid

Nederlandse hotels zijn bepaald niet vooruitstrevend als het gaat om energiezuinigheid. Ruim 75 procent heeft energielabel D of hoger. Een gemiste kans, aangezien hotelgasten duurzaamheid laten meewegen in hun keuze voor een hotel.

Volgens ABN Amro vindt 87 procent van de hotelgasten duurzaamheid belangrijk en sluit 33 procent van de bedrijven hotels zonder duurzaamheidslabel uit voor zakelijke overnachtingen. Wie wél duurzaam bezig is, krijgt betere beoordelingen volgens recensiewebsite TripAdvisor.

Tegelijkertijd neemt de druk vanuit de overheid toe. Vanaf 1 januari zijn alle ondernemers verplicht energiebesparende maatregelen te registreren in een landelijk systeem. Zo ook hoteliers, maar zij lijken nog niet veel werk te maken van het thema.

Driekwart van de hotels heeft energielabel D of hoger. Driekwart van de hotels heeft energielabel D of hoger.

Minst groene hotel staat in Almelo

Preston Palace in Almelo is met een voetafdruk van 41,9 kg het minst duurzame hotel van Nederland. Best Western Hotel Slenaken scoort ook niet goed met een voetafdruk van 36,0 kg.

Een hoge energie-uitstoot is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de hoteliers. Hotels met een grote voetafdruk zouden hun energierekening kunnen verlagen met een aantal simpele maatregelen. Het beter afstellen van de klimaatinstallatie kan bijvoorbeeld al voor energiebesparing zorgen.

Verwarmingsketels en wasmachines

Preston Palace heeft niet gereageerd op vragen van RTL Z. De woordvoerder van Best Western Hotel Slenaken was wel bereid te reageren: "We zijn net bezig om onze zalen te voorzien van ledverlichting. Als we nieuwe apparatuur aanschaffen, zoals een verwarmingsketel of wasmachine, wordt gekozen voor een energiezuinige variant. Dat scheelt voor onszelf ook in verbruik", aldus de woordvoerder.

Franny Stroeken, general manager van WestCord Art Hotel in Amsterdam, reageert verbaasd op de grote voetafdruk van haar hotel. "Wij zijn juist elke dag bezig met duurzaamheid. We doen wat we kunnen." Zo deelt WestCord Art Hotel een warmtepomp met zwembad Brediusbad dat achter het hotel ligt, legt ze uit. "Zij willen het water voor hun zwembad verwarmen en wij willen onze kamers koelen."

"We zitten natuurlijk wel in een oud pand. Dat maakt het lastiger. Ons nieuwe hotel op Javaeiland, Hotel Jakarta, is 100 procent energieneutraal", zegt Stroeken.

MKB Energieweek

Vanaf 1 januari zijn alle ondernemers verplicht energiebesparende maatregelen te registreren in een landelijk systeem. Hoe werkt dat, waar kun je op besparen en welke subsidies zijn er om te verduurzamen in je bedrijf? Dat soort vragen beantwoordt RTL Z tijdens de MKB Energieweek van 8 t/m 15 oktober, in samenwerking met Essent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`