Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Waarom, zelfs onder Trump, de verduurzaming gewoon doorgaat

05 oktober 2018 13:10 Aangepast: 05 oktober 2018 13:44
President Trump bij een rally in Charleston. Beeld © ANP

Klimaatverandering vindt hij een hoax, Amerika stapte uit het klimaatakkoord en de kolenindustrie moest gered worden. President Trump wilde op de rem trappen van de verduurzaming in de Verenigde Staten, maar is dat – tot nu toe - ook gelukt?

"Mijn regering maakt een einde aan de oorlog tegen de kolen", zei Trump in maart 2017. Via een decreet trok Trump een streep door het klimaatbeleid van zijn voorganger.

Obama had onder meer het doel gesteld dat de uitstoot door de elektriciteitssector in 2030 met 32 procent verminderd moest zijn, waardoor kolen automatisch minder aantrekkelijk zouden worden. Trump schrapte het doel en kondigde aan: "We gaan de kolenindustrie redden".

Meer kolen

Is er inderdaad een kentering te zien sinds Trumps aantreden? Wie in de cijfers duikt ziet inderdaad dat, sinds de inauguratie van Trump in januari 2017, een trendbreuk is ontstaan.

Van 2008 tot 2016 ging de kolenproductie in Amerika, enkele uitzonderingen daargelaten, stapje voor stapje naar beneden. In 2017 nam de productie weer ietwat toe.

Wel een trendbreuk, maar niet door Trump

Maar is dit te danken aan het beleid van Trump? Nee. Het internationaal energieagentschap (IEA) rept in zijn analyse over de toename van de kolenproductie met geen woord over de president.

De toename komt door de herstructurering van diverse koolproducenten (die leidde tot lagere productiekosten) en een grotere vraag uit Aziatische en Europese landen. De Verenigde Staten zelf gebruikte juist minder van de eigen kolen.

Minder kolen, meer duurzaam

En dat beeld wordt bevestigd als je kijkt naar de gebruikte bronnen voor elektriciteit in Amerika. Elektriciteit uit kolen nam opnieuw af, terwijl de elektriciteit uit hernieuwbare energie en waterkracht toenam.

Kolen zijn in de VS minder aantrekkelijk geworden door de lage prijs van gas. "Uiteindelijk is het pure marktwerking," zegt energie-econoom bij ABN Amro Hans van Cleef. "Gas is zo veel goedkoper geworden, dat elektriciteitsbedrijven overgestapt zijn van kolen naar gas."

Amerika was bovendien een van de weinige landen in de wereld waar de CO2-uitstoot in 2017 daalde. Van Cleef: "Zo zie je hoe sterk marktwerking kan zijn." In de VS wil de president verduurzaming remmen, maar neemt de uitstoot af, vertelt hij. Terwijl in Duitsland het omgekeerde gebeurt. "Daar zet de overheid heel erg in op de Energiewende, maar neemt de CO2-uitstoot juist toe."

Meer geld geïnvesteerd

En mensen werden door Trumps beleid ook niet bang om geld uit te geven aan vergroening. In tegendeel. De investeringen in duurzame energie in de VS nam een klein beetje toe, terwijl die investeringen wereldwijd juist afnamen

Ondertussen zijn diverse organisaties en overheidsorganisaties ook nog een duurzaam offensief gestart, om zich af te zetten tegen de koers van Trump. Zo'n 2100 bedrijven, 350 universiteiten, 10 staten hebben zich aangesloten bij het initiatief 'We are still in'.

Ook 240 steden en provincies hebben aangegeven nog altijd mee te doen met het klimaatakkoord van Parijs. 

Revival van kolen? Komt er niet

Voorlopig wordt Amerika dus, ondanks enige tegenwind uit het Witte Huis, nog altijd steeds een beetje duurzamer.

Is de kolenindustrie in de toekomst nog wel te redden, zoals Trump wil? Van Cleef denkt van niet. "De gasproductie in de VS stijgt, en blijft de komende jaren nog wel flink door stijgen."

De vraag vanuit Europa die er het afgelopen jaar was, zal op den duur afnemen door ons klimaatbeleid, verwacht de energie-econoom. "Uiteindelijk zijn kolencentrales gedoemd tot sluiting. Vanuit Azië blijft de vraag misschien wat langer, maar die hebben zelf ook nog kolen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van