Ga naar de inhoud
Economie

Oppositie boos over afgeblazen verhuizing Unilever: 'Gênant voor Rutte'

Na druk van aandeelhouders ziet Unilever toch af van een verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. De oppositiepartijen noemen het 'een afgang voor premier Mark Rutte'. Kamerleden willen zo snel mogelijk een debat over de afschaffing van de dividendbelasting.

De VVD liet gisteravond al weten dat het besluit van Unilever om zijn hoofdkantoor toch niet in Nederland te vestigen, niets afdoet aan het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen. Daar is de oppositie het niet mee eens.

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een 'buitengewoon gênante toestand'. "Premier Rutte staat in zijn hemd," zegt hij tegen RTL Z. "De ministerraad moet vandaag nog het dividendbelastingbesluit schrappen en zorgen dat geld wordt geïnvesteerd in Nederland."

Ook partijgenoot Henk Nijboer noemt het 'gênant' voor Rutte en verwijst naar de ministerraad vanmiddag als aanleiding voor het kabinet 'om op haar schreden terug te treden'.

'Zo snel mogelijk debat'

De twee grootste oppositiepartijen PVV en GroenLinks willen zo snel mogelijk een debat met premier Mark Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting.

PVV-leider Geert Wilders schermt opnieuw met een motie van wantrouwen. Hij spreekt op Twitter van een 'mega afgang'. "Afschaffen dividendbelasting moet NU direct van tafel of Rutte moet aftreden", stelt hij.

Twee miljard per jaar

De dividendbelasting zou worden afgeschaft om bedrijven als Unilever te lokken en behouden. Nu verplaatsing van het hoofdkantoor van de baan is, zou de afschaffing 'weggegooid geld' zijn, vindt de oppositie. De belasting levert op dit moment bijna twee miljard euro per jaar op.

'Flinke tegenvaller voor Rutte'

Parlementair verslaggever Frits Wester adviseert Rutte om 'zijn verlies te nemen' en zijn voorstel in te trekken. 

"Rutte heeft de afschaffing van de dividendbelasting heel erg aan zichzelf verbonden", zegt hij. "Dit is een flinke tegenvaller voor hem en zijn kabinet, en koren op de molen van tegenstanders van de afschaffing van de dividendbelasting."

Niet alleen voor Unilever

VVD-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zei dat het besluit van Unilever om zijn hoofdkantoor niet volledig in Nederland te vestigen, niets verandert aan het voornemen om de dividendbelasting af te schaffen. "Dat deden we niet alleen voor Unilever, zei Dekker. "Het zou ook gek zijn als we dat alleen voor Unilever hadden gedaan."

Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Menno Snel, de twee bewindspersonen die het onderwerp het meest aangaat, wilden voorafgaand aan de ministerraad geen reactie geven.

Unilever
Lees meer
Unilever ziet af van verhuizing hoofdkantoor naar Rotterdam

Verhuizing van de baan

Vrijdagochtend liet Unilever weten dat het bedrijf twee hoofdkantoren houdt: één in Londen en één in Rotterdam. De afgelopen weken probeerde Unilever aandeelhouders ervan te overtuigen dat de structuur van het bedrijf versimpeld moet worden.

Daar bleek niet iedereen achter te staan, met name de Britse aandeelhouders boden weerstand. Zeven van hen lieten de afgelopen weken weten tegen de verhuizing te stemmen. Ook het invloedrijke stemadviesbureau PIRC keerde zich gisteren tegen de verhuizing.