Ga naar de inhoud
Economie

Financiële beschouwingen: hard tegen hard om dividendbelasting

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën en minister Wopke Hoekstra van Financien tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Beeld © ANP

Bij de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer kwam het vandaag opnieuw tot harde botsingen tussen kabinet en oppositie over de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens minister Hoekstra van Financiën is het 'een zeer verdedigbaar voorstel'. Maar de oppositie maakt er gehakt van.

De afschaffing van de dividendbelasting zal ruim 1,9 miljard euro kosten en is volgens het kabinet nodig om bedrijven en banen voor Nederland te behouden. Maar dat overtuigt de oppositie niet. "In hemelsnaam, wat is de onderbouwing?", aldus Denk-Tweede Kamerlid Farid Azarkan.

Bart Snels van GroenLinks sloot zich daar bij aan. "Er wordt niet beargumenteerd waarom dit noodzakelijk is." De SP voegde daaraan toe dat het moeilijk te controleren is of de maatregel echt nodig is voor het behoud van banen en hoofdkantoren.

'In dit geloven wij'

Volgens staatssecretaris Menno Snel zal die discussie altijd blijven bestaan. "Want we kunnen allebei niet bewijzen of het één of het ander waar is." 

Ondanks alle kritiek houdt het kabinet vast aan de afschaffing van de dividendbelasting. "Het belang van de maatregel zien we blijkbaar meer dan u. We hebben uiteindelijk een keuze gemaakt: in dit geloven wij", zei Snel.

Slikken of stikken

De oppositie is ook boos dat de afschaffing van de dividendbelasting niet als apart wetsvoorstel wordt behandeld, maar onderdeel is van een breder pakket aan belastingmaatregelen.

Daardoor wordt het voor de Eerste Kamer moeilijker om tegen te stemmen. De Senaat kan namelijk geen amendementen indienen. En dus is het slikken of stikken.

"Dat is toch niet democratisch?", zei 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen. "Waarom niet gewoon trots hier gaan staan en die keuze afdwingen met 76 zetels?", wilde SP-Kamerlid Renske Leijten weten. Hoekstra wees deze kritiek van de hand: "Volgens mij doen we het op een nette manier."

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra negeert eigen motie en koppelt dividendbelasting aan andere voorstellen

'Polonaisepolitiek' met koopkrachtcijfers

Hoekstra botste in het debat ook met de oppositie over de koopkrachtstijging voor volgend jaar. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau gaan de meeste mensen er zo'n 1,5 procent in koopkracht op vooruit. "Garanties geef ik niet", aldus Hoekstra. 

Afgelopen jaren kwamen die voorspellingen vaak niet uit. "De werkelijkheid is bar en boos", meent 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen. 

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten stoort zich aan wat zij 'polonaisepolitiek' noemt: politici die goede sier maken met de koopkrachtcijfers. "Mensen thuis denken: ja ja, het zal wel. Maar ik zie wel al mijn vaste lasten stijgen: de zorgpremie, de energierekening, de btw-verhoging."

Denk-Kamerlid Farid Azarkan wilde weten of het kabinet met een extraatje komt als de koopkrachtbeloften niet uitkomen. "Is de minister dan bereid dat te corrigeren? Een soort boter-bij-de-vis-garantie." 

Hoekstra: "Natuurlijk wil ik dat iedereen het voelt in de portemonnee. Dat willen we allemaal. Maar ik heb geleerd dat je als minister van Financiën geen voorspellingen moet doen."

Dit is een artikel van