Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Verduurzaming door woningcorporaties onbetaalbaar

02 oktober 2018 20:44 Aangepast: 02 oktober 2018 20:58
Beeld © ANP

De verduurzaming van alle sociale huurwoningen naar energielabel A in 2030 is vanwege de hoge kosten onhaalbaar. Ruim een kwart van de totale benodigde investeringen ligt bij woningcorporaties die daarvoor niet genoeg geld hebben. 

Dat concludeert het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) na onderzoek over de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Het WSW beoordeelt of investeringen die corporaties willen doen financieel verantwoord zijn. Ook staat het fonds garant voor de leningen van de corporaties.

Klimaatakkoord

Om tegemoet te komen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord moeten corporaties al hun woningen opwaarderen naar energielabel A. Daarvoor is een totaalbedrag nodig van 6,9 miljard euro. Omdat ze dat bedrag moeten lenen, daalt hun rating en stijgt hun risicoprofiel. Dit zorgt er weer voor dat zij nog meer kapitaal moeten aanhouden.

De sector als geheel zou die kosten net kunnen ophoesten, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Zo zijn voor 55 van de ruim 300 corporaties de extra investeringen niet haalbaar. Bij 27 corporaties is het überhaupt de vraag of zij hun reguliere investeringen wel kunnen opbrengen.

 

Verhuurdersheffing

Bovendien gaan de investeringen in duurzaamheid ten koste van nieuwbouw. "Terwijl daar op het moment schreeuwend behoefte aan is", zegt Marnix Norder, voorzitter van de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Huurverhogingen zijn daarbij uit den boze. "Het is principieel geen optie om de verduurzaming te betalen over de rug van onze huurders."

De vereniging van corporaties dringt er bij het kabinet op aan om de verhuurdersheffing te halveren. Met de 1,7 miljard euro die hierdoor vrijkomt, zouden de corporaties een veelvoud aan leningen voor duurzame investeringen kunnen afsluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore