Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Economie

TomTom blundert met koersgevoelige informatie

02 oktober 2018 18:08 Aangepast: 02 oktober 2018 20:01
TomTom-topman Harold Goddijn Beeld © ANP

TomTom maakte vandaag een uitglijder met koersgevoelige persberichten. De berichten lagen al op straat ruim een uur voordat ze naar buiten moesten komen. De persberichten hadden forse invloed op de koers: TomTom steeg in een klap bijna 6 procent.

RTL Z kreeg de persberichten binnen om 15.44 uur, terwijl ze pas om 17 uur officieel gepubliceerd werden. TomTom kondigde daar in aan dat het de profijtelijke samenwerking met PSA, het moederbedrijf van onder meer Peugeot en Citroën, heeft verlengd tot na 2020. Ook heeft het bedrijf een nieuw contract gesloten, met de moeder van BMW.

Opmerkelijk was dat de koers van TomTom al vanaf 16.30 uur begon te stijgen naar groene cijfers, waar het de hele dag in het rood stond. Hoewel altijd moeilijk valt vast te stellen waardoor dit precies gebeurt, zou het er op kunnen duiden dat een aantal beleggers het nieuws aan zagen komen. Persbureau Bloomberg had het persbericht ook eerder dan 17 uur en besloot voor dat tijdstip te publiceren. 

Koersgevoelige informatie

Via een pr-bedrijf dat klaarblijkelijk door TomTom is ingeschakeld, werden de berichten veel te vroeg de wereld ingestuurd. In de mail die RTL Z ontving, werd wel gesteld dat het bericht pas om 17 uur naar buiten mocht. Maar zo’n bezwering is niet toegestaan als het om koersgevoelige informatie gaat. Alle mogelijke beleggers moeten volstrekt op hetzelfde moment geïnformeerd worden, zodat niemand profijt kan hebben van voorkennis.

RTL Z belde vanaf het moment dat de mail binnenkwam met de beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten. De woordvoerder liet weten niet op specifieke gevallen in te kunnen gaan, maar benadrukte dat koersgevoelige informatie bij iedereen tegelijkertijd beschikbaar moet zijn. Ook een constructie met een embargo-bericht voor de media, is dan niet toereikend.

Verkeerde inschatting

De woordvoerder stelde dat de AFM in dit soort gevallen de mogelijkheid heeft om contact op te nemen met het bedrijf. Mocht die met onvoldoende uitleg komen, dan kan een onderzoek volgen.

Het kan zijn dat TomTom de informatie in de persberichten als niet-koersgevoelig heeft beschouwd. Maar dat blijkt dan achteraf een volstrekt verkeerde inschatting. De koers van TomTom steeg in een klap van rode cijfers, naar dik groene cijfers. Het aandeel eindigde de handelsdag 3,6 procent hoger.

Toen vorige maand bekend werd dat belangrijke klant Renault in zee is gegaan met concurrent Google, kelderde de koers van TomTom met bijna 25 procent. Ook dat duidt erop dat nieuws over belangrijke klanten koersgevoelig is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van