Economie

Tesla voert productie op, maar amateurdetectives twijfelen

02 oktober 2018 16:43 Aangepast: 02 oktober 2018 18:41
Totaal werden in het derde kwartaal ruim 80.000 Tesla's geproduceerd. Beeld © ANP

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal flink meer auto's geproduceerd. Volgens het bedrijf rolden er in totaal 80.142 voertuigen van de band, een stijging van 50 procent ten opzichte van het eerdere record in het tweede kwartaal.

Dat heeft de automaker dinsdag voorbeurs bekendgemaakt. Met name bij de Model 3 ging het hard. Er werden 53.239 auto's van het instapmodel geproduceerd, bijna een verdubbeling vergeleken met het productievolume in het tweede kwartaal.

Dit cijfer komt overeen met de verwachtingen van Tesla. Van de Model S (sedan) en X (SUV) werden 26.903 auto's gebouwd, een lichte stijging op kwartaalbasis en eveneens in lijn met de eigen verwachtingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eindelijk: Tesla haalt productiedoel Model 3

Flinke opsteker

De leveringen bedroegen in de afgelopen periode 83.500 voertuigen. Tesla stelt dat dit alleen al neerkomt op meer dan 80 procent van de totale leveringen door het bedrijf in heel 2017. De doelstelling voor de levering van 100.000 wagens van de Model S en X in 2018 blijft onveranderd.

De cijfers zijn een flinke opsteker voor Elon Musk. De geplaagde Tesla-ceo ging moest enkele dag geleden nog afscheid nemen als voorzitter van de raad van commissarissen na een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond.

De onderneming uit Palo Alto gaf verder aan dat veel problemen bij de productie en levering zijn aangepakt. Tesla wil verdere verbeteringen doorvoeren bij deze processen om zo de productie verder te versnellen. Musk sprak eerder zelfs van 'productiehel' en 'logistieke hel' bij het bedrijf.

Shorty Air Force

Maar een groepje amateurdetectives denkt dat de problemen ver van over zijn. Met (lucht)foto's en filmpjes van parkeerterreinen vol nieuwe Tesla's proberen ze te bewijzen dat Musk nog steeds distributieproblemen heeft.

De groep anonieme beleggers, die door het leven gaat onder de naam Shorty Air Force en van wie een deel 'short zit', speurt stad en land af met drones en privévliegtuigjes om hun gelijk te halen. San Francisco, Chicago, Dallas, Las Vegas en Salt Lake City. Overal duiken ze op.

Volgens Tesla is er echter niets aan de hand. De parkeerplaatsen zijn slechts tijdelijke logistieke transporthubs, aldus een woordvoerder in The New York Times. "Iedereen die de parkeerplaatsen in de gaten houdt, kan zien dat er dagelijks veranderingen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore