Economie

Strijd tegen belastingontwijking is 'dweilen met de kraan open'

07 juni 2017 17:52 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

De strijd tegen belastingontwijking is 'dweilen met de kraan open'. Fiscalisten vinden elke keer weer nieuwe mazen in de wet om belasting te ontwijken. Dat zei Ron van de Klashorst van de Belastingdienst tijdens de eerste dag van de parlementaire ondervragingscommissie.

De commissie Fiscale Constructies is ingesteld naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers vorig jaar. Daaruit komt een beeld naar voren van rijken en bedrijven die hun geld via allerlei constructies in Panama stalden, met als doel zo min mogelijk belasting te betalen.

"Ik denk dat het nog maar het tipje van de ijsberg is", verklaarde Jan van Koningsveld van het Offshore Kenniscentrum, een bedrijf gespecialiseerd in fraudebestrijding waarbij financiële (offshore) vennootschappen bij betrokken zijn. "We hebben nu zicht gekregen op één kantoor in één land."

Thumbnail

Specialisten van de Belastingdienst worden ondervraagd door de parlementaire onderzoekscommissie. Beeld © ANP

Miljarden

Hoeveel geld de Nederlandse schatkist precies misloopt door dit soort constructies is moeilijk te zeggen. De Belastingdienst heeft afgelopen jaren zestien miljard aan vermogen opgespoord dat buiten het zicht van de fiscus in het buitenland was gestald. Dat heeft 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten opgeleverd.

Het werkelijk in het buitenland geparkeerde bedrag ligt waarschijnlijk vele malen hoger, rekent Van Koningsveld de Kamercommissie voor. Hij gaat uit van een bedrag van 150 miljard euro dat is weggesluisd naar belastingparadijzen. De schatkist loopt daardoor jaarlijks ruim tien miljard euro aan belastinginkomsten mis.

Geen verrassing

Voor de fiscus kwamen de onthullingen in de Panama Papers nauwelijks als verrassing. "Dit is voor ons de dagelijkse praktijk", zei Ben van den Berg, lid van de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de Belastingdienst.

Wel merken ze dat er iets is veranderd. Door alle publiciteit rond de Panama Papers en de publieke verontwaardiging zijn dit soort belastingconstructies uit de mode aan het raken. Van den Berg hoort regelmatig van belastingadviseurs dat ze dit 'tegenwoordig niet meer zo zouden doen'.

Mondelinge vragen

Komende anderhalve week verhoort de commissie onder leiding van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer een keur aan belastingadviseurs, hoogleraren, bestuurders van trustkantoren en journalisten. Ook de zaakwaarnemer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmaken van fiscaal gunstige Nederlandse regels, komt langs.

Het is voor het eerste dat de Tweede Kamer een parlementaire ondervragingscommissie inzet. Hierin staan mondelinge vragen centraal. Net als bij een parlementaire enquête zijn personen verplicht mee te werken en worden zij onder ede gehoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van