Economie

De grote brexit-tijdlijn: dit zijn alle sleutelmomenten op een rij

01 oktober 2018 15:42 Aangepast: 02 oktober 2018 07:19
Onderhandelaars Dominic Raab van het VK (l) en Michel Barnier van de EU moeten eruit zien te komen samen. Beeld © Getty

De laatste, cruciale fase van de brexit-onderhandelingen is aangebroken. Wat zijn de belangrijkste data tot het historische moment daar is en waar liggen de grootse obstakels? Een overzicht van alle sleutelmomenten.

Op 29 maart 2019 om 23.00 uur Engelse tijd treedt het Verenigd Koninkrijk als eerst land ooit uit de Europese Unie. Hoewel de deadline nadert zitten de onderhandelingen tussen beide partijen momenteel muurvast.

Gaan de hoofdonderhandelaars, de Britse 'brexit-minister' en jurist Dominic Raab (44) en de doorgewinterde Franse politicus Michel Barnier (67) namens de EU er samen uitkomen? Dit zijn de sleutelmomenten en data op de hobbelige weg richting brexit. 

2018

30 september - 3 oktober: Conservative Party bijeen

De jaarlijkse vergadering van de partij van premier Theresa May is zondag begonnen in Birmingham en duurt nog tot donderdag. De laatste grote partijbijeenkomst van de Tories voor brexit belooft een stevige strijd te worden.

Aan de ene kant staat het kamp van May die vasthoudt aan haar omstreden Chequers-plan waarin de banden met de EU nauw blijven. Daar tegenover staan de zogeheten 'harde' brexiteers, zoals ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en de opgestapte brexit-onderhandelaar David Davis, die aansturen op een agressievere strategie en daarbij een 'no deal'-scenario voor lief nemen.

De Britse minister van Financiën Philip Hammond en premier Theresa May op weg naar het partijcongres. De Britse minister van Financiën Philip Hammond en premier Theresa May op weg naar het partijcongres.

17 oktober - 19 oktober: Moment van de waarheid

De eerste deadline is al op 17 oktober aanstaande. Het is volgens EU-president Donald Tusk 'het moment van de waarheid' in de scheidingsonderhandelingen als de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen over ruim twee weken bijeenkomen in Brussel.

Hopelijk is er dan 'maximale vooruitgang' geboekt over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU. Alle Europese leiders moeten een maand later sowieso terugkomen voor een extra ingelaste top.

November: Tekenmoment

Optimistisch gezien kan dit ook de maand worden waarin EU-regeringsleiders hun krabbel zullen zetten onder een bereikt akkoord.

13 december - 14 december: De laatste maand

Beide partijen hebben er meermaals op gehint dat december de laatste maand is waarin er praktisch gezien nog een deal gesloten kan worden. Iets meer dan drie maanden voor het definitieve vertrek van de Britten uit de EU staat er op 13 en 14 december nog een Europese Raad gepland.

Hoewel de agendapunten nog niet vaststaan, zal het onderwerp brexit ongetwijfeld in het middelpunt van de belangstelling staan.

May aan het woord in het Britse Lagerhuis. May aan het woord in het Britse Lagerhuis.

2019

Januari: Ratificatie

Als er aan het begin van het nieuwe jaar een scheidingsdeal is, moet deze twee keer worden geratificeerd in januari of februari. Aan de Britse kant gebeurt dat door de House of Commons, het uit 650 leden bestaande Lagerhuis. De parlementsleden moeten ook instemmen met de 'EU (Withdrawal Agreement) Bill' waarin de juridische consequenties van brexit liggen vastgelegd.

21 januari: Machtsverschuiving

Mocht er op deze dag nog steeds geen scheidingsovereenkomst zijn gesloten, dat krijgen de Britse parlementsleden de macht om invloed uit te oefenen op de ministers van May. Zij kunnen dan mede bepalen welke volgende stappen genomen moeten worden. In dit scenario liggen nieuwe verkiezingen of een tweede referendum over de uittreding opnieuw op tafel.

21 maart - 22 maart: De laatste vergadering

Als alles volgens plan verloopt, is dit de laatste keer dat de Britten als lid van de Europese Unie deelnemen aan een Europese vergadering in Brussel. Het gaat om een tweedaagse Europese Raad.

De Franse president Macron, de Duitse Bondskanselier Merkel en premier Rutte kijken naar een drone in de lucht tijdens de Europese Raad van december 2017 in Brussel. De Franse president Macron, de Duitse Bondskanselier Merkel en premier Rutte kijken naar een drone in de lucht tijdens de Europese Raad van december 2017 in Brussel.

29 maart: Het moment suprême 

Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Een unicum sinds de oprichting van de huidige unie in 1993. Sterker nog: al in 1973 werd het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Gemeenschappen (EG), een voorloper die zou leiden tot het huidige statenverband. Om 23.00 uur Engelse tijd is de brexit een feit en verliest het VK zijn stem in Brussel.

Alles is afhankelijk van de huidige onderhandelingen of er dan een rustige overgangsperiode aanbreekt of een chaotische periode waarin burgers en bedrijven in onzekerheid leven over hun toekomst. Verwacht wordt dat vlak na deze datum een extra Europese top wordt ingelast, met de overgebleven 27 lidstaten.

23 mei - 26 mei: Europese verkiezingen

Na vijf jaar zijn er weer de meerdaagse verkiezingen van de leden van het Europees Parlement. In Nederland wordt er gestemd op donderdag 23 mei. Zeker is dat er sowieso een nieuwe commissievoorzitter wordt aangewezen: huidig voorzitter Jean-Claude Juncker heeft reeds aangegeven dat hij geen tweede termijn ambieert. Ook wordt het aantal Parlementsleden na het vertrek van de Britten teruggeschroefd van 751 tot 705.

2020

31 december: Einde overgangsperiode

Op de laatste dag van 2020 komt er na 21 maanden officieel een einde aan de transitieperiode. Aan de hand van de scheidingsdeal moeten dan alle nieuwe afspraken over onder meer handel, migratie en douanezaken tussen het VK en de EU zijn gemaakt.

Commissievoorzitter Juncker kust het hoofd van de Spaanse Eurocommissaris Miguel Arias Canete. Commissievoorzitter Juncker kust het hoofd van de Spaanse Eurocommissaris Miguel Arias Canete.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van