Bedrijven

Ryanair wil basis in Eindhoven sluiten: 'Dit klinkt als een dreigement'

01 oktober 2018 12:15 Aangepast: 01 oktober 2018 15:33
Cabinepersoneel en piloten van Ryanair staakten onlangs op vliegveld Eindhoven voor betere arbeidsomstandigheden en meer loon. Beeld © ANP

Prijsvechter Ryanair zegt de basis in Eindhoven te gaan sluiten. De meeste routes zouden wel blijven bestaan, maar met vliegtuigen en bemanningen vanaf andere landen. Pilotenvakbond VNV vraagt zich af of het echt zo ver komt. De maatschappij dreigt wel vaker met het sluiten van een vliegbasis tijdens een arbeidsconflict.

Ryanair meldt vandaag dat het begin november wil stoppen met zijn vliegbasis op luchthaven Eindhoven. De meeste vluchten zouden behouden blijven, maar die wil de Ierse budgetvlieger vanuit het buitenland afhandelen.

'Last van stakingen'

Ryanair zegt dat het last heeft gehad van de stakingen van piloten en cabinepersoneel, daardoor heeft de maatschappij extra kosten moeten maken.

Die stakingen zouden ook hebben geleid tot minder boekingen, vooral in de herfstvakantie en rond kerst. Ryanair heeft verder last van de hogere olieprijs en de winst zal daarom lager uitvallen: niet tussen de 1,25 miljard en 1,35 miljard euro, maar tussen de 1,1 miljard en 1,2 miljard euro. 

Minder vliegen

Daarom zegt Ryanair in de winter minder te gaan vliegen, zo wordt het aantal vluchten met 1 procent teruggebracht.

Een ander gevolg is dat Ryanair Eindhoven als basis sluiten. Hetzelfde gaat gebeuren met de basis in het Duitse Bremen, terwijl het aantal vliegtuigen dat is gestationeerd op vliegveld Weeze (Niederrhein, net over de grens bij Nijmegen) wordt verlaagd van vijf tot drie.

In Eindhoven zijn nu nog vier toestellen gestationeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom staakt Ryanair en wat merken reizigers ervan?

'Angst en retoriek'

Pilotenvakbond VNV, die vorige week een staking organiseerde voor piloten van Ryanair die zijn gestationeerd in Eindhoven, vraagt zich af of Ryanair echt Eindhoven als basis zal sluiten. Een woordvoerder van de vakbond wijst erop dat Ryanair wel vaker dreigt een basis te sluiten op plekken waar het bedrijf een arbeidsconflict heeft met het personeel. 

Het personeel van de basis van Ryanair in Eindhoven staakte onder andere omdat het onder het Nederlandse recht wil vallen in plaats van het Ierse. Een belangrijk argument daarvoor is dat ze voor de Nederlandse basis werken. Vervalt die basis, dan zal hun argument waarschijnlijk een stuk zwakker worden

Hij noemt het de 'angst en retoriek die bij Ryanair aan de orde van de dag' zijn. Volgens hem is Ryanair heel goed in het zaaien van angst en verdeeldheid en daar groot mee geworden en is er eerder ook 'officieus' gedreigd om de basis op het vliegveld te sluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidsrechtadvocaat noemt contracten Ryanair-personeel 'bizar'

Dreigt vaker

Ryanair dreigde eerder met het sluiten van bases op het moment dat er conflicten ontstonden over de arbeidsvoorwaarden. Zo zei Ryanair de basis in het Deense Billund te sluiten, maar Billund is nog steeds een basis. Ook zou Ryanair hebben gedreigd Spanje te verlaten als stakingen over arbeidsvoorwaarden zouden doorgaan. In Spanje heeft Ryanair nu nog elf vliegvelden die als basis gelden.

Begin dit jaar dreigde Ryanair om het Schotse Glasgow als basis te verlaten. Dat zou mede te maken hebben met luchthavenbelastingen. Maar Glasgow is nu nog altijd een basis.

Deze zomer zei Ryanair een aantal vliegtuigen de verhuizen naar Polen, mede vanwege stakingen door Ierse piloten. Het personeel kreeg het advies naar Polen te verhuizen, anders zouden zij hun baanverliezen. Maar anderhalve maand kwam Ryanair daarop terug.

Gevolgen voor personeel

Het is nog onduidelijk wat de eventuele gevolgen zijn voor de circa 50 piloten en het 150 man tellende cabinepersoneel dat is gestationeerd in Eindhoven. Ryanair zegt het baanverlies te willen beperken.

Piloten zal worden aangeboden om vanaf andere bases van Ryanair te gaan opereren. Maar de maatschappij zegt 'een groot overschot' aan cabinepersoneel te hebben in de winter. Ryanair zegt te willen bekijken of onbetaald verlof een oplossing is.

Werknemersrechten

FNV Luchtvaart, die de belangen van cabinepersoneel behartigt, zegt sluiting van Eindhoven als basis niet zomaar te accepteren en er alles aan te zullen doen om sluiting te voorkomen. "Ryanair doet dit enkel en alleen om zich niet te hoeven houden aan werknemersrechten".

Volgens bestuurder Hajjari kan een luchtvaartmaatschappij een winterplan niet zo snel uitrollen, zodat volgens FNV Luchtvaart niet anders kan dan dat het besluit tot sluiting al langer op de plank lag. Het plan van Ryanair staat volgens hem ook haaks op eerdere uitspraken van Ryanair dat ze willen groeien in Nederland.

"Het is volstrekt onaanvaardbaar dat het personeel is opgedragen binnen enkele weken te verhuizen en het werk vanaf een andere vliegtuigbasis in Europa te hervatten of anders te worden ontslagen", aldus FNV Luchtvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van