Economie

Canada en VS eens over handelsakkoord, Nafta krijgt nieuwe naam

01 oktober 2018 07:30 Aangepast: 01 oktober 2018 08:22
Donald Trump en Justin Trudeau afgelopen juni op de G7-top in Quebec. Beeld © Getty Images

Een deal met de Mexicanen werd al gesloten en nu is ook Canada akkoord met een aangepast vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Nafta moet vanaf eind november door het leven gaan als USMCA: United States-Mexico-Canada Agreement.

De details van het akkoord zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de Amerikaanse melkboeren meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt krijgen en dat Canada minder auto's zal exporteren naar de Verenigde Staten, aldus CNBC.

De Amerikaanse president Donald Trump had al gewaarschuwd dat als er voor maandag geen akkoord was, hij importtarieven zou afkondigen op auto's die in Canada worden geproduceerd. De Canadese premier Justin Trudeau noemde de uitkomst op Twitter een 'mooie dag voor Canada en onze handelspartners'. 

'Achterhaald' akkoord

De afgelopen maanden werd er flink onderhandeld tussen beide landen. Trump wilde al langer van het volgens hem 'achterhaalde' en 'niet meer relevante' Nafta-akkoord af dat in 1994 werd gesloten.

Met Mexico bereikte hij eind augustus, na een jaar lang gesprekken voeren, al een deal. De vraag was toen of Canada überhaupt aan boord wilde stappen. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

VS en Mexico eens over vrijhandelsverdrag, rol van Canada ongewis

America First

Trump wil met zijn America First-beleid er alles aan doen om zijn eigen industrieën te beschermen. Het huidige akkoord met buurlanden Mexico en Canada noemt hij slecht voor de banen in en de economie van zijn land. 

Het akkoord met Canada komt voor de Amerikaanse president op een goed moment: hiermee kan hij zijn Republikeinse achterban tevredenstellen en dat is hard nodig met het oog op de verkiezingen in november. 

Elke zes jaar onder de loep 

Afgesproken is dat het aangepaste akkoord elke zes jaar opnieuw onder de loep wordt genomen en waar nodig zal worden aangepast, meldt een anonieme hoge ambtenaar aan CNBC

De handel tussen de drie Noord-Amerikaanse landen is jaarlijks goed voor 1 biljoen dollar (850 miljard euro).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van