Bedrijven

Naast KPN moet ook VodafoneZiggo het vaste netwerk openstellen

28 september 2018 09:20 Aangepast: 28 september 2018 11:32
Beeld © ANP

Niet alleen KPN, maar ook VodafoneZiggo moet het vaste netwerk openstellen voor andere aanbieders. Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Volgens de ACM zijn KPN en VodafoneZiggo samen dominant op de Nederlandse markt. Zij zouden daarmee hun positie kunnen gebruiken om stilzwijgend de prijzen te verhogen of voordelen in hun voordelen te wijzigen.

Internet, tv en telefoon

Daarom is het volgens de ACM eerlijk om beide partijen hun netwerk open te laten stellen voor andere spelers, die geen eigen netwerk hebben. Dat moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie is voor consumenten.

Tot nu toe konden partijen zonder eigen kabels alleen via het netwerk van KPN internet-, televisie- en telefoondiensten aanbieden. Vanaf 1 oktober kan dat ook via het vaste netwerk van VodafoneZiggo.

'Teleurstellend'

VodafoneZiggo is teleurgesteld over het besluit van ACM. "Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering", schrijft het bedrijf in een reactie. 

"Het besluit van ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. We zullen daarom beroep aantekenen tegen dit besluit."

KPN: minder regels

Ook KPN is niet blij met het besluit van de ACM. Het concern zegt niet meer regels te willen, maar juist minder. KPN zegt het eigen netwerk al jaren geleden vrijwillig te hebben opengesteld.

KPN zei eerder al het vreest dat nieuwe regulering zal leiden tot langdurige onzekerheid, waardoor investeringen en innovatie worden belemmerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van